Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Protest prokurátora voči zápisu riaditeľky Domčekovej riešia v Trnave

Ilustračné foto Foto: Ilustračné foto

Mária Domčeková je riaditeľka piešťanskej nemocnice.

Trnava/Piešťany 10. apríla (TASR) – Protestom prokurátora proti zápisu Márie Domčekovej ako štatutárky Nemocnice Alexandra Wintera, n.o., v Piešťanoch v registri neziskových organizácií sa bude zaoberať v zmysle legislatívy Okresný úrad (OkÚ) v Trnave. Protest bol na úrad doručený 2. apríla.

Potvrdila to vedúca odboru všeobecnej vnútornej správy (OkúU) Ivona Reinhardtová. Úradu od toho dňa plynie na vybavenie 30-dňová lehota. "Okresný úrad Trnava pri zaregistrovaní riaditeľky piešťanskej nemocnice Márie Domčekovej konal v súlade s platnými právnymi predpismi a na základe riadne zisteného skutkového stavu veci a nie je si vedomý, že by konal protiprávne,“ uviedla v stanovisku Reinhardtová. Dodala, že „v súlade s paragrafom 69, odseky 1 a 2 zákona o správnom konaní, ak sa protest prokurátora podal na správnom orgáne, ktorý rozhodnutie vydal, môže tento orgán sám svoje rozhodnutie zrušiť alebo nahradiť rozhodnutím zodpovedajúcim zákonu. Ak takto správny orgán plne nevyhovie protestu sám, je povinný predložiť ho spolu so spisovým materiálom v lehote do 30 dní na rozhodnutie nadriadenému správnemu orgánu najbližšie vyššieho stupňa“. Tým je odbor opravných prostriedkov na OkÚ v Trnave, ktorý má rovnako 30-dňovú lehotu na rozhodnutie. V prípade, že nevyhovie protestu, môže prokurátor podať na súd žalobu na preskúmanie zákonnosti tohto rozhodnutia.

Protest prokurátora sa týka zápisu riaditeľky nemocnice do registra neziskových organizácií v roku 2012. Stalo sa tak podľa prokuratúry protiprávne, lebo správna rada nemocnice, ktorá ju za riaditeľku zvolila, bola nesprávne vytvorená. Namiesto piatich členov mala šesť, z toho štyroch za ministerstvo zdravotníctva. Domčeková riadila nemocnicu v čase medializovaného predraženého nákupu CT prístroja, pre ktorý odišli zo svojich postov ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, šéfka dozornej rady špitálu, podpredsedníčka NR SR Renáta Zmajkovičová a šéf parlamentu Pavol Paška (všetci Smer-SD).