Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Protesty Za slušné Slovensko pokračujú, dôvodom je kauza Gorila

Na archívnej snímke Zhromaždenie Za slušné Slovensko. Foto: TASR - Michal Svítok

Zhromaždenia sa budú v piatok konať v Bratislave, Trnave, B. Bystrici, Košiciach, Prievidzi, Lučenci, Brezne a D. Kubíne.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Iniciatíva Za slušné Slovensko v reakcii na údajnú nahrávku z kauzy Gorila zvolala v piatok protesty vo viacerých slovenských i svetových mestách.

"Aj keď sme pravdepodobný obsah nahrávky poznali už roky, až teraz, pri jej počúvaní, sa nám potvrdzujú snahy o absolútny rozpad štátu," uviedli predstavitelia iniciatívy na sociálnej sieti. "Naše požiadavky na dôsledné vyšetrenie káuz a dôveryhodnú vládu stále trvajú. Dnešnými zisteniami sa rozširujú na ďalších ľudí," dodali. Generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára žiadajú, aby konal. Volajú tiež po očiste súdov a politiky.

Zhromaždenia s názvom Za spravodlivé Slovensko sa budú v piatok konať v Bratislave, Trnave, Banskej Bystrici, Košiciach, Prievidzi, Lučenci, Brezne a Dolnom Kubíne. Tiež v britskom Londýne, Luxemburgu, dánskom Aalborgu, kenskom Nairobi, austrálskom Melbourne a amerických mestách New York, Boston a Raleigh.

Viaceré redakcie slovenských médií dostali mailom link na zvukovú nahrávku, na ktorej má byť údajne zachytená kauza Gorila. Spis Gorila zverejnil anonym v decembri 2011. Má zachytávať rozhovory v konšpiračnom byte medzi spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom a politikmi o províziách v štátnych obchodoch v rokoch 2005 a 2006. Haščák aj Penta autenticitu nahrávky spochybňujú.