Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Na protikorupčnej linke sa stažujú na veliteľov či žiadajú právne rady

Antikorupčná linka ministra obrany slúži na nahlasovanie podozrení z korupčného správania v rezorte obrany.

Bratislava 20. júna (TASR) - Na protikorupčnú linku ministerstva obrany prišlo vlani celkovo 18 podnetov. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková, ani jeden z týchto podnetov nepoukazoval na korupčné správanie.

"Všetky tieto podnety prešetrovali a vybavovali poverení pracovníci Sekcie kontroly Ministerstva obrany. Žiadny z podnetov nebol odstúpený orgánom činným v trestnom konaní, nakoľko nešlo o podnety na podozrenia z trestnej činnosti," ozrejmila Balleková. Ako dodala, dva podnety poukazovali na nedodržanie ustanovení zákona o sociálnom zabezpečení, päť podnetov smerovalo na nedostatky v pracovnoprávnych vzťahoch, tri podnety poukázali na občianske spolunažívanie, dva podnety poukázali na zneužívanie právomocí veliteľa, päť podnetov poukazovalo na netransparentnosť verejných obstarávaní. "V jednom prípade oznamovateľ vyžadoval právne poradenstvo," doplnila Balleková.

Ministerstvo chce naďalej nechať linku v prevádzke. "Rezortu obrany sa antikorupčná linka osvedčila ako preventívny nástroj eliminácie vzniku korupčného správania sa príslušníkov rezortu obrany a z tohto dôvodu ju plánuje aj naďalej nechať v prevádzke," doplnila Balleková.

Antikorupčná linka ministra obrany slúži na nahlasovanie podozrení z korupčného správania v rezorte obrany. Funguje formou záznamníka a k dispozícii je 24 hodín denne. Oznamovatelia majú zaručenú anonymitu.