Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Protikorupčné školenia pre zdravotníkov štát odkladá

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Návrh kritizovali lekárski odborári aj opozícia.

Bratislava 25. augusta (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva nateraz upúšťa od plánu protikorupčných školení pre zdravotníkov. Túto povinnosť mala priniesť novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, podľa hovorcu rezortu Petra Bublu však ministerstvo ustanovenie v tomto zmysle z návrhu vypúšťa. Materiálom sa bude v stredu (26.8.) zaoberať vláda.

Ministerstvo je o dôležitosti a opodstatnení tohto opatrenia naďalej presvedčené, predchádzať mu však má diskusia. "Riešeniu tejto otázky musí predchádzať širšia diskusia, ktorá v tomto prípade chýbala. Nateraz preto ustanovenie upravujúce povinnosť absolvovať takéto vzdelávanie vypúšťame z návrhu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti," povedal pre TASR Bubla.

Úloha ministerstvu vyplývala z akčného plánu na posilnenie právneho štátu. Vzdelávanie mala zabezpečovať Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave. Návrh kritizovali lekárski odborári aj opozícia. Okrem iného mu vyčítali, že by sa nedotkol ľudí v riadiacich funkciách v nemocniciach a v zdravotníctve.

Zdravotníctvo je považované za oblasť s najviac rozšíreným úplatkárstvom. Rozšírenosť neoficiálnych platieb zdravotníkom v podobe darov, protislužieb či peňažných pozorností za posledné obdobie však mierne poklesla. Ako vyplýva z prieskumu, ktorý pre Transparency International Slovensko v tomto roku uskutočnila agentúra FOCUS, za ostatné tri roky zdravotníkom niečo „pomimo“ dalo 21,8 percenta z opýtaných. V roku 2012 to bolo 26 percent. Viac ako deväť z desiatich opýtaných (95,2 %) si myslí, že úplatkárstvo v zdravotníckom sektore existuje.