Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Nová protipovodňová stratégia zatiaľ nemá isté financovanie

Na snímke minister životného prostredia SR Peter Žiga. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zo štátneho rozpočtu by si náklady v budúcich rokoch mali vyžiadať asi 700 miliónov eur.

Bratislava 4. januára (TASR) - Financovanie nového protipovodňového programu, ktorý koncom minulého roka predstavilo ministerstvo životného prostredia, zatiaľ nie je isté. Aj preto ho šéf envirorezortu Peter Žiga (Smer-SD) nechce v súčasnosti predkladať vláde. Náklady na opatrenia z programu do roku 2020 sa odhadujú na vyše 1,1 miliardy eur, časť chce ministerstvo získať z eurofondov.

Zo štátneho rozpočtu by si náklady v budúcich rokoch mali vyžiadať asi 700 miliónov eur. "Uvedomujeme si, že tie peniaze nemáme vykryté...Keď uvidíme, že štátny rozpočet si na to trúfa, tak materiál predložíme do vlády a necháme si koncepciu schváliť aj s peniazmi," povedal pre TASR Žiga. Ako poznamenal, predloženie takéhoto materiálu v súčasnosti by znamenalo jeho odmietnutie. Materiál preto predstavili iba na rezortnej úrovni.

"Ambícia je jedna vec, možnosti sú druhá vec, ale hovorím a o tom som sa snažil presvedčiť aj ministra financií, aj predsedu vlády, že peniaze, ktoré vynaložíme pred povodňou sú lacnejšie, ako peniaze, ktoré vynakladáme po povodniach," skonštatoval Žiga. Upozornil, že akékoľvek investície do protipovodňových opatrení, ktoré sú urobené pred povodňou, sa vracajú vo chvíli, kedy povodeň vzniká.

Ďalších potrebných 400 miliónov chce ministerstvo získať z pripravovaného Operačného programu Kvalita životného prostredia. Šéf envirorezortu si myslí, že peniaze sa na tento účel podarí získať. Z vlastných zdrojov majú vodohospodári k dispozícii 55 miliónov eur.

Protipovodňové plány malo Slovensko aj v minulosti. Posledný, ktorý sa zrušil, sa prijímal v roku 2011 za Radičovej vlády a mal predstavovať nový prístup k protipovodňovej problematike. Mal stáť miliardu eur v horizonte šiestich až desiatich rokov. Na realizáciu opatrení sa preinvestovalo asi 40 miliónov eur. Predchádzajúci desaťročný program z roku 2001, v ktorom sa malo preinvestovať okolo 600 miliónov eur, sa naplnil asi na 32 percent.