Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

O protiteroristickom balíku sa nerozhodlo, D. Lipšic využil obštrukciu

Na snímke vľavo poslanec Daniel Lipšic (nezaradený) a minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler počas 58. schôdze Národnej rady SR v Bratislave 8. decembra 2015. Foto: TASR/Michal Svítok

Vládna strana Smer-SD aj za pomoci hlasov Mostu-Híd ešte dopoludnia presadila zmenu ústavy, ktorá je súčasťou balíka.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Plénum Národnej rady SR dnes napriek očakávaniam o vládnom protiteroristickom balíčku zákonov nerozhodlo. Opozičný poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) bol totiž nespokojný, že v rokovacej sále ako zástupca vlády, ktorá balík iniciovala, nesedí kompetentný minister. Preto niekoľko hodín až takmer do záveru 16. rokovacieho dňa 58. schôdze NR SR čítal samotné navrhované znenie balíka s cieľom dosiahnuť, aby do parlamentu prišiel niektorý z ministrov spravodlivosti, vnútra alebo obrany.

Podarilo sa mu to. Krátko pred koncom rokovacieho dňa, ktorý bol práve pre Lipšicovu obštrukciu o hodinu dlhší, prišiel do sály minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD). O balíku ako celku sa bude hlasovať v stredu (9.12.) po 11.00 h.

Na snímke minister vnútra SR Robert Kaliňák počas 58. schôdze Národnej rady SR v Bratislave 8. decembra 2015.
Foto: TASR/Michal Svítok
Dnes ráno kabinet na rokovaní k protiteroristickej legislatíve reprezentoval minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer-SD) aj minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD). Popoludní tu bol aj minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), zo sály však po čase odišiel a vystriedal ho minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD).

Vládna strana Smer-SD aj za pomoci hlasov Mostu-Híd ešte dopoludnia presadila zmenu ústavy, ktorá je súčasťou balíka. Poslanci rozhodli, že od januára pri trestných činoch terorizmu bude polícia môcť zadržať osobu až na 96 hodín, doteraz to bolo 48.


Na hlasovanie ešte čaká novela Trestného zákona obsahujúca aj úpravu ďalšej desiatky právnych noriem. Ak prejde, polícia, prokuratúra, súdy a tajné služby získajú od januára v boji proti terorizmu rad nových oprávnení.

V Trestnom zákone sa má sprísniť sadzba pri trestnom čine založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny, ktorý sa dostane do kategórie obzvlášť závažných zločinov. Ministerstvo spravodlivosti skonštatovalo, že inak sú tresty ohľadom terorizmu postačujúce.

Najviac zásahov urobila vláda do Trestného poriadku. Zaviesť sa má tzv. obligatórna väzba, teda súd bude môcť zobrať do väzby osobu, ktorá je obvinená z trestného činu súvisiaceho s terorizmom, a to bez uvedenia dôvodu.

Podozrivých z terorizmu bude môcť Slovensko držať vo väzbe v odôvodnených prípadoch až päť rokov. Terorizmus pritom rozšíri agendu Špecializovaného trestného súdu, ktorý bude mať prejednávanie takýchto trestných činov na starosti. Prijaté majú byť aj opatrenia týkajúce sa ochrany svedka. Ich podstatou je, aby nedochádzalo k ich konfrontácii s podozrivými teroristami, ale bola možnosť výsluchu cez videonahrávky.

Legislatívne zmeny majú rozšíriť aj kompetencie Policajného zboru SR, Slovenskej informačnej služby a Vojenského spravodajstva v boji proti terorizmu. Policajti získajú oprávnenie zaistiť osobu, ktorá by mohla mať súvis už len s hroziacim teroristickým útokom. Zaistená bude môcť byť až 48 hodín.

Silnejšie kompetencie dostane polícia aj pri zastavovaní a prehliadkach motorových vozidiel. V prípade teroristickej hrozby bude môcť vykonať nevyhnutné opatrenia na zaistenie bezpečnosti v hromadnej doprave. Prešla aj možnosť uzatvoriť verejne prístupné miesto, na ktorom hrozí teroristický útok a bude tiež možné použiť zásahovú výbušku i na otvorených priestranstvách a v určitých prípadoch aj špeciálne strelivo.