Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Provízie za spätné kupovanie gastrolístkov sú reštaurácií vysoké

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Povinnosť zabezpečiť teplé jedlo pre zamestnancov vyplýva zo Zákonníka práce

Bratislava 10. apríla (TASR) - Zväz hotelov a reštaurácií (ZHR) SR trápia vysoké provízie za spätné odkupovanie stravných lístkov. Zväz tak podľa jeho generálneho sekretára Mareka Harbuľáka odmieta akékoľvek ich zvyšovanie.

"Výšku provízie za spätné odkúpenie stravných lístkov ich emitentmi považuje ZHR SR za vysokú a neprimeranú," uviedol Harbuľák v dnešnom stanovisku zväzu. Povinnosť zabezpečiť teplé jedlo pre zamestnancov vyplýva zo Zákonníka práce, avšak za cenu, ktorá je podľa neho zákonnými úpravami stanovená veľmi nízko.

Z predajnej ceny ktoréhokoľvek jedla alebo nápoja odvádza pritom podnikateľ podľa ZHR takmer 30 % do štátneho rozpočtu vo forme dane z pridanej hodnoty a odvodov do Sociálnej a zdravotnej poisťovne. "Práve toto je dôvod na odmietanie rastu provízie i poplatkov akéhokoľvek druhu," doplnil Harbuľák.

Podnikanie v pohostinských zariadeniach je podľa neho zavalené neprimeranou administratívou vydávanou takmer všetkými rezortmi. "Je regulované vysokým počtom zákonov, nariadení, vyhlášok a v neposlednom rade vysokým daňovým zaťažením," dodal. Každé opatrenie plynúce z platných zákonov a vyhlášok prináša podľa zväzu zvýšenie nákladov, čo sa prejavuje nízkou, takmer nulovou ziskovosťou v tomto odvetví.