Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Prvé jasličky podľa tradície vytvoril svätý František z Assisi

Na snímke relikvia svätého Františka z Assisi, zakladateľa františkánskeho rádu. Foto: TASR/Milan Kapusta

Na Slovensku došlo k veľkému rozmachu tvorby betlehemov od konca 18. storočia.

Bratislava 25. decembra (TASR) – K vianočným sviatkom neodmysliteľne patria jasličky. Traduje sa, že ako prvý ich vytvoril v roku 1223 svätý František z Assisi. Stalo sa tak v talianskom meste Greccio. Tieto jasličky však neboli vyrezávané, ale živé. Jednotlivé úlohy totiž stvárňovali ľudia. V rozhovore pre TASR to povedal katolícky kňaz Martin Kramara.

"Vtedy nebol televízor, nebolo rádio. Chcel skrze toto poskytnúť ľuďom také sprítomnenie, takú radosť," uviedol Kramara, ktorý v minulosti pôsobil aj ako správca Slovenskej katolíckej misie v Ríme. V meste Greccio je aj dnes vystavených množstvo jasličiek. Medzi nimi sa nachádzajú aj jasličky zo Slovenska.

"V Taliansku je na Vianoce veľká tradícia, že sa dávajú k stromčeku jasličky. Ľudia si ich vyrábajú doma. V kostole si robia výstavky," uviedol katolícky kňaz. Ako dodal, je to súčasťou rodinnej tradície. Taliani dokonca medzi sebou súťažia, kto urobí krajšie, väčšie a s viac postavičkami. Betlehemom žijú aj vianočné trhy v Taliansku. Predaj postáv do jasličiek tu patrí k tradícii.

Na Slovensku došlo k veľkému rozmachu tvorby betlehemov od konca 18. storočia. Najrozšírenejším materiálom, z ktorého ich ľudia zhotovovali, bolo drevo. Známe sú tiež betlehemy maľované na skle, zhotovené z papiera, keramiky, šúpolia, sadry, vosku a iných materiálov, ako aj typické betlehemy z okolia Banskej Štiavnice a iných banských miest na Slovensku.

Mnohé krásne betlehemy, ktoré zhotovili ľudoví majstri z rôznych regiónov, sa nachádzajú v múzeách. Aj v súčasnosti ľudoví umelci vyrábajú betlehemy s rozličných materiálov a rôznych veľkostí. Medzi najmenšie patria betlehemy v škrupinách orechov či vajec alebo na zápalkovej hlavičke. Známy je aj veľký betlehem v Rajeckej Lesnej.