Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Prvé preddavky poistného treba zaplatiť najneskôr do pondelka

Na archívnej snímke logo Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Foto: TASR - Pavol Zachar

Pri platení poistného a preddavkov na poistné na zdravotné poistenie je potrebné uviesť aj správny variabilný a špecifický symbol.

Bratislava 3. februára (TASR) - Prvé preddavky poistného je potrebné zaplatiť najneskôr do pondelka 8. februára. TASR na to upozornil hovorca Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Matej Neumann, pričom pripomenul, že minimálny preddavok pre samoplatiteľov a samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) predstavuje mesačne sumu 76,44 eura.

Pre osoby, ktoré majú nárok na zníženú sadzbu poistného, je minimálny preddavok určený vo výške 38,22 eura. Pri platení poistného a preddavkov na poistné na zdravotné poistenie je potrebné uviesť aj správny variabilný a špecifický symbol, na základe ktorých zdravotná poisťovňa jednoznačne priradí platbu k správnemu predpisu a obdobiu.

SZČO sa dozvedeli novú výšku preddavku od nového roka vo výsledku ročného zúčtovania za rok 2019. "V niektorých prípadoch sa však už oznámená výška preddavku môže zmeniť, napríklad z dôvodu, že sa zmenil platiteľ poistného alebo na základe nových skutočností vznikol nárok na zníženú sadzbu poistného," pripomenul Neumann.

Ak identifikátory platiteľ neuvedie, respektíve ich uvedie nesprávne, zdravotná poisťovňa platbu nebude vedieť identifikovať, a teda ani priradiť konkrétnemu platiteľovi poistného. Hovorca štátnej zdravotnej poisťovne informoval, že v dôsledku toho môže vzniknúť platiteľovi nedoplatok aj napriek tomu, že úhradu na príjmový účet VšZP zaslal, čo môže mať za následok napríklad zverejnenie platiteľa v zozname dlžníkov, prípadne stratu jeho nároku na zdravotnú starostlivosť v celom rozsahu.

Pri nedoplatku na preddavkoch na poistné alebo na poistnom, ktorý je predpísaný výkazom nedoplatkov, respektíve platobným výmerom alebo pri nedoplatku z ročného zúčtovania predpísaného výkazom nedoplatkov je variabilný symbol na úhradu uvedený v príslušnom výkaze nedoplatkov alebo platobnom výmere.

Pri platení preddavku na poistné na zdravotné poistenie je špecifickým symbolom zamestnávateľov, SZČO a ostatných platiteľov obdobie, za ktoré má byť preddavok zaplatený, v tvare RRRRMM, kde R je označenie roka a M označenie mesiaca.