Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Prvé priebežné výsledky by mohli byť známe po 22.30 h

Na snímke volič prišiel hlasovať v Referende 7. februára 2015 vo Veľkom Šariši. Foto: TASR - Milan Kapusta

Uviedla to predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová.

Bratislava 7. februára (TASR) - Prvé priebežné neoficiálne výsledky referenda o ochrane rodiny by sa na stránke volbysr.sk mohli objaviť medzi 22.30 až 23.00 h. Uviedla to predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová.

"Spracovanie bude aktualizované každých desať minút a vlastne kto bude mať záujem si môže skontrolovať výsledky hlasovania v ich obci alebo volebnom obvode," informovala šéfka štatistikov. V priebežných výsledkoch sa bude zverejňovať účasť na referende, celkový počet voličov, celkový počet vydaných hlasovacích lístkov, platných hlasov a taktiež odpovede na referendové otázky. "Každá otázka sa spracováva samostatne," doplnila Benkovičová.

Konečné neoficiálne výsledky by mohli byť známe po polnoci okolo pol druhej ráno. Všetko však bude podľa Benkovičovej závisieť od toho, ako budú pracovať jednotlivé komisie či aká bude kvalita zápisníc. "Asi ani nie je také dôležité, aby to bolo čo najrýchlejšie, to, čo je kľúčové, je, aby to bolo korektné, presné, transparentné, proste aby nevznikli žiadne pochybnosti o výsledkoch spracovania," vysvetlila.

Celkovo bude na spracovaní výsledkov referenda pracovať približne 660 osôb vrátane servisu a logistiky. K dispozícii budú mať 390 počítačov a 180 tlačiarní a ich rukami prejde približne 350.000 tlačív. Novinkou budú prezentácie priebežných výsledkov vo forme grafov a kartogramov.

Definitívne výsledky budú známe po schválení Ústrednou komisiou pre referendum v nedeľu 8. februára, pravdepodobne okolo 10.00 h.