Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prvé prípravné vzdelávanie záujemcov o funkciu sudcu sa začne o týždeň

Ilustračné foto Foto: TASR

Uchádzači mimo justičného prostredia sú prípravné vzdelávanie povinní absolvovať od nového roka.

Bratislava 4. februára (TASR) – Prvé prípravné vzdelávanie pre záujemcov o funkciu sudcu sa uskutoční už na budúci týždeň. Informovala o tom Zuzana Kostolányiová z Justičnej akadémie (JA) SR v Pezinku.

Kostolányiová tak odmietla medializované informácie, že ľudia z nesudcovského prostredia sú kvôli nečinnosti kompetentných blokovaní a nemôžu sa zúčastniť výberových konaní na funkcie sudcov. Tie označila za nepravdivé.

"Harmonogram školení je nastavený tak, aby všetci záujemcovia mohli absolvovať tréningy včas a zúčastniť sa vypísaných výberových konaní na miesta sudcov,"
uviedla. Doplnenie Koncepcie vzdelávania Justičnej akadémie schválila podľa nej jej rada akadémie ešte v decembri, vtedy tiež určila rozsah a obsah adaptačného vzdelávania.

"Termíny tréningov boli upravené po dohode s predsedami krajských súdov a ministerstvom spravodlivosti tak, aby žiaden uchádzač o funkciu sudcu nemohol byť diskriminovaný. Prvá časť adaptačného vzdelávania prebehne v dňoch 8. a 9. februára, druhá časť v dňoch 11. a 12. februára a záverečná časť v dňoch 22. a 23. februára 2016," doplnila s tým, že ďalšie termíny budú vypisované priebežne podľa potreby.

Uchádzači mimo justičného prostredia sú prípravné vzdelávanie povinní absolvovať od nového roka. Mimovládna organizácia Via Iuris 20. januára upozornila, že vzdelávanie ešte neprebieha, prvé semináre sú plánované až na jar, a to aj napriek tomu, že legislatívna zmena bola prijatá už v decembri 2014. Advokáti, notári či prokurátori sa tak podľa nej nemohli prihlásiť na 37 aktuálnych výberových konaní.

"Uchádzači z iných právnických profesií tvoria asi štvrtinu zúčastnených aj úspešných uchádzačov vo výberových konaniach na funkciu sudcu. Nečinnosťou kompetentných inštitúcií tak táto skupina uchádzačov svoje právo na prístup k verejnej funkcii na práve prebiehajúce výberové konania využiť nemôže," uviedla Via Iuris.

Ministerstvo spravodlivosti reagovalo vyhlásením, že Justičná akadémia umožní absolvovať požadované vzdelávanie tak, aby sa všetci uchádzači mohli riadne zúčastniť výberových konaní. "Vzdelávanie pre prvých uchádzačov sa v Justičnej akadémii uskutoční už v mesiaci február," ozrejmil Pavol Kubík z tlačového oddelenia ministerstva. "Výberové konania, ktoré sa mali uskutočniť vo februárových termínoch, budú o niekoľko týždňov posunuté," doplnil.

Prípravné vzdelávanie sa má podľa novely zákona o sudcoch realizovať v troch dvojdňových seminároch počas pracovných dní. Za každý z nich musí uchádzač uhradiť poplatok 122,20 eur. Potvrdenie o účasti na adaptačnom vzdelávaní vydá akadémia, ak účastník absolvuje minimálne päť dní vzdelávania z celkového počtu šesť dní.

"Konanie prípravného vzdelávania v pracovnom čase a za poplatok môže uchádzačov z iných právnických profesií odradiť, čo je v rozpore so snahou otvoriť justíciu aj pre uchádzačov pracujúcich mimo justície," reagovala na takto nastavené podmienky Via Iuris.