Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Most-Híd a SMK nie je možné zlúčiť, myslí si B. Bugár

predseda strany Béla Bugár (vľavo) a Zsolt Simon Foto: TASR/Michal Svítok

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár sa nazdáva, že strany však môžu navzájom komunikovať o témach, ktoré ťažia ľudí. Vie si dokonca predstaviť, že v niektorých otázkach môže dôjsť k dohode.

Bratislava 30. mája (TASR) - Most-Híd a SMK nie je možné zlúčiť. V niektorých otázkach sa totiž absolútne rozchádzajú. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to pripustil predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

Ďalším dôvodom je nevraživosť, ktorú sa snažili niektorí ľudia vniesť medzi strany.

"Za tie tri roky aj na úrovni základných organizácií, aj vyššie tu boli ľudia, ktorí sa snažili vniesť do toho možného vzťahu medzi SMK a Mostom-Híd nevraživosť. A toto cítiť," povedal Bugár.

Pripomenul kampaň pred parlamentnými voľbami, v ktorej podľa jeho slov SMK okrem iného čmárala po billboardoch Mosta-Híd.

Nazdáva sa, že strany však môžu navzájom komunikovať o témach, ktoré ťažia ľudí. Vie si dokonca predstaviť, že v niektorých otázkach môže dôjsť k dohode.

Vzájomné stretnutia a rokovania podľa Bugára môžu prispieť k tomu, aby voliči oboch strán cítili, že sa znižuje napätie medzi subjektmi. Líder Mosta-Híd poznamenal, že voliči neradi počúvajú o osočovaní v stranách.

Na otázku, či do Mosta-Híd prestúpili členovia SMK, Bugár povedal, že o členstvo v Moste-Híd žiada skoro stovka ľudí, čo vníma pozitívne. Ale či ide aj o členov SMK, nepovedal. "My si takéto prieskumy nerobíme," uzavrel.


Stretnutie po rokoch si zaslúži najvyššiu úroveň, vraví Béla Bugár

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár odmieta, že by jeho strana nedodržala dohodu s SMK, keď prišla na dnešné rokovanie do Csemadoku v zložení troch najsilnejších mužov - lídra Bugára, podpredsedu Zsolta Simona a predsedu klubu Lászlóa Solymosa.

predseda strany Béla Bugár (vpravo) a Lászlo Solymos.
Foto: TASR/Michal Svítok
Šéf SMK József Berényi tvrdí, že rokovanie nemalo byť na najvyššej straníckej úrovni, ale na úrovni podpredsedov. "Prvé stretnutie po troch rokoch si zaslúži najvyššiu úroveň, aspoň z našej strany. Ak pán Berényi toto vnímal ako negatívum, je to jeho problém," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Bugár.

V súvislosti s nedodržaním dohôd doplnil, že SMK malo viacero požiadaviek, napríklad aby rokovanie prebehlo na neutrálnej pôde. Konalo sa v Csemadoku. "A niektoré organizácie Csemadoku sú také neutrálne, že nás to bolí. Predseda Csemadoku bol na kandidátke SMK," upozornil s tým, že Most-Híd to ale rešpektoval a na rokovanie sa dostavil.

Bugár pripomenul, že jeho strana sa o rokovanie s SMK snažila už niekoľkokrát, keďže niektoré ciele môžu mať strany spoločné.

"A zo strany voličov oboch strán je tu požiadavka na spoluprácu," dodal. Zdôraznil, že strany nerokovali o zlúčení ani o zjednocovaní programov. "Hľadali sme určité možnosti, ako pokračovať v konkrétnych témach a v rokovaniach," poznamenal.

Strany hovorili o spolupráci v budúcoročných regionálnych voľbách. Berényi podľa Bugára tvrdí, že SMK nebude klásť prekážky spolupráci. "My tvrdíme, že budeme podporovať štruktúry, aby spoluprácu našli a aj sa dohodli tam, kde sa dá ohľadom kandidátky," vyhlásil Bugár.

Riešili aj postoje k vládnym návrhom. "Tu máme rozdielny názor ohľadom formy rozhovorov o odborných rokovaniach. SMK navrhuje, aby široké občianske iniciatívy boli priamo zapojené do rokovaní, aby sa zúčastnili rokovaní spolu s politickými stranami. My tvrdíme, že nie. Nie sme za spolitizovanie civilnej sféry," povedal Bugár, podľa ktorého by nebolo dobré, keby predstavitelia civilnej sféry boli zneužívaní.

Predstavitelia strán sa rozprávali aj o vízii maďarskej menšiny na Slovensku. "Aj podľa nás je to veľmi dôležitá otázka. Práve táto oblasť môže dať určitým spôsobom odpoveď na to, prečo sa urýchľuje asimilácia Maďarov na Slovensku," uviedol šéf Mostu-Híd. Ide podľa neho o odbornú otázku a strany sa dohodli, že o nej budú rokovať. Diskutovať treba najmä o problémoch, ktoré trápia ľudí. Pokiaľ ide o autonómiu, naznačil, že tá k ťaživým témam nepatrí.

Most-Híd má záujem pokračovať v rokovaní s SMK o prípadnej spolupráci v rôznych otázkach. "Preto pozveme na ďalšie rokovanie SMK a nebudeme klásť žiadne podmienky," uzavrel Bugár. Rokovať podľa neho treba začať čo najskôr, a to aj o spolupráci vo voľbách. Tvrdí, že toľko napätia, koľko aj dnes vyplávalo na povrch, by dohodu mohlo zmariť, keby sa nezačalo rokovať teraz, ale až tesne pred voľbami.


J. BERÉNYI: Radi by sme hovorili o autonómii, Maďarov na Slovensku ubúda

József Berényi
Foto: TASR
Mimoparlamentná Strana maďarskej koalície (SMK) by s opozičnou stranou Most-Híd, okrem iného, rada hovorila o forme autonómie na Slovensku. Po stretnutí lídrov týchto strán to na tlačovej konferencii vyhlásil predseda SMK József Berényi. Subjekty hovorili o spolupráci, tlačové konferencie si však zorganizoval každý sám.

"Radi by sme hovorili aj o fungujúcich európskych modeloch menšinových autonómii," avizoval. Berényi vysvetlil, že v európskych krajinách existujú modely školskej, kultúrnej či územnej autonómie. "Podstatné je, že ktorá forma by mohla byť najakceptovateľnejšia na Slovensku, aby to nevyvolalo negatívne reakcie. Nejde o odtrhnutie daného územia, je to skôr stereotyp. Za 20 rokov zmizlo 120.000 Maďarov na Slovensku a ak to pôjde takto ďalej, nebude tu žiaden. Súčasný trend je pre nás nevyhovujúci," vyhlásil.

Na stretnutí, ktoré iniciovala listom SMK, sa hovorilo aj o spolupráci oboch strán v budúcoročných komunálnych voľbách. "Podľa stanov SMK o regionálnych koalíciách rozhodujú regionálne štruktúry. Tie majú od nás voľnú ruku, nebudeme teda do tohto procesu zasahovať. Zdá sa, že sme v regiónoch silnejší ako oni, keď potrebujú takúto spoluprácu," odkázal Mostu-Híd.

Beréyni však zdôraznil, že SMK nechce byť vtiahnutá Mostom-Híd do ich konzultácií s vládou Roberta Fica (Smer-SD). "Nech rokujú samostatne a nežiadajú od nás legitimizovanie týchto rokovaní. My chceme byť principiálnou opozičnou stranou. Vyzerá to tak, že oni chcú byť niekde medzi koalíciou a opozíciou, napríklad pri menšinových otázkach. Sme otvorení konzultáciám, no len za prítomnosti príslušných mimovládnych organizácií," upozornil Berényi.

SMK je s Mostom-Híd zároveň pripravená bilaterálne rokovať o dlhodobých záležitostiach. "Treba sa pripraviť komunálne, prezidentské voľby, voľby do Európskeho parlamentu. Sme otvorení rokovať o rozvoji južného regiónu, môžeme pripraviť strategické dokumenty," dodal.