Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

VIDEO: Prvé výsledky komplexnej akreditácie vysokých škôl budú v júli

Slávnosť pri príležitosti Dňa učiteľov (28. marca), na ktorej Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR odovzdalo ceny sv. Gorazda pedagógom, ktorí majú vo svojej práci mimoriadne úspechy. Na archívnej snímke minister školstva SR Juraj Draxler 26. marca 2015 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Potvrdil to predseda AK Ľubor Fišera. Akreditačná komisia v januári a februári hodnotila výskum 22 vysokých škôl.

Bratislava 28. marca (TASR) - Výsledky komplexnej akreditácie 20 verejných a dvoch súkromných vysokých škôl bude mať Akreditačná komisia (AK) začiatkom júla. Potvrdil to predseda AK Ľubor Fišera.



Akreditačná komisia v januári a februári hodnotila výskum 22 vysokých škôl. V marci a apríli posudzujú študijné programy, ktorých je podľa Fišeru približne 4000. V máji až júni budú hodnotiť komplexne celé vysoké školy. "Prvé výsledky z hľadiska Akreditačnej komisie budú začiatkom júla," uviedol Fišera, ktorý bol dnes jedným z diskutujúcich v rámci Okrúhleho stola o slovenskom školstve, ktorý v Bratislave zorganizoval minister školstva Juraj Draxler.



Komplexná akreditácia hodnotí vzdelávaciu, výskumnú, vývojovú, umeleckú a ďalšiu tvorivú činnosť vysokej školy, ako aj jej personálne, technické či informačné podmienky. Vyjadrí sa k žiadostiam o akreditáciu všetkých študijných programov či konaniam na vymenovanie profesorov. Minister školstva do 60 dní po obdŕžaní výsledkov akreditácie rozhodne o priznaní, pozastavení, odňatí alebo nepriznaní práv. Akreditácia sa skončí doručením hodnotiacej správy a rozhodnutia ministerstva vysokej škole.



Predseda Akreditačnej komisie nepredpokladá, že by pri súčasne hodnotených 22 vysokých školách došlo k nejakým zásadným zmenám v ich počte. "Ale v oblasti študijných programov alebo habilitačných, inauguračných konaní určite všetky vysoké školy nedostanú akreditáciu z hľadiska príslušného študijného programu," dodal Fišera.

Minister školstva Juraj Draxler aj dnes potvrdil, že nebude mať problém so zrušením niektorých študijných programov. "Ja som deklaroval, že budem rád, ak Akreditačná komisia rozhoduje prísne, samozrejme, musí to byť kvalitné rozhodnutie," dodal šéf rezortu školstva.

V tomto roku sa začne komplexná akreditácia pre ďalších päť vysokých škôl. Ďalšie dve prídu na rad v roku 2016.