Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Prvovoliči musia mať platný občiansky preukaz

Na snímke prenosná volebná urna. Foto: TASR/František Iván

Ak by si volič zabudol tento doklad, ešte to neznamená, že voliť nebude môcť. Situáciu by mohol vyriešiť člen okrskovej volebnej komisie, ktorý voliča pozná.

Bratislava 23. novembra (TASR) – Prvovoliči, ktorí nadobudli volebné právo medzi prvým (9. 11.) a druhým (23. 11.) kolom regionálnych volieb, môžu voliť len s platným občianskym preukazom. Nie sú totiž zapísaní v zozname voličov a do neho prvovoličov zapíše okrsková volebná komisia na základe platného občianskeho preukazu. Ním prvovoliči preukážu nielen svoj vek, ale aj miesto trvalého bydliska. Voliť sa dá len tam. Uviedla to zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Eva Chmelová.

Na občiansky preukaz by nemal zabudnúť žiadny volič, ktorý chce v dnešnom druhom kole volieb odovzdať hlas svojmu favoritovi. Týmto dokladom sa musí volič preukázať vo volebnej miestnosti. Ak by ho chcel nahradiť cestovným pasom, môže mať problém, ten totiž na tieto voľby ako doklad nestačí.

Ak by si volič zabudol tento doklad, ešte to neznamená, že voliť nebude môcť. Situáciu by mohol vyriešiť člen okrskovej volebnej komisie, ktorý voliča pozná. Ak taký nie je, volič môže podľa zákona svoju totožnosť preukázať svedectvom dvoch osôb známych komisii."Ak tak volič neurobí ani do ukončenia hlasovania, hlasovanie sa mu neumožní," píše sa ďalej v zákone.

Hlasovať v týchto voľbách môžu aj cudzinci. Musia však mať 18 rokov a trvalý pobyt v obci, ktorá patrí do daného samosprávneho kraja, alebo vo vojenskom obvode, ktorý patrí pre účely volieb do územia kraja. To platí pre každého oprávneného voliča. Každý volí tam, kde má trvalý pobyt. Cudzinci musia mať platný doklad o pobyte.



Druhé kolo volieb sa dnes koná v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom, Banskobystrickom a Košickom kraji. V týchto krajoch sa totiž predsedu nepodarilo zvoliť v prvom kole, ktoré sa konalo pred dvoma týždňami (9. 11.). Otvorených je 3584 volebných miestností, zatvoria sa o 22.00 h. Priebežné neoficiálne výsledky bude zverejňovať Štatistický úrad SR na svojich webstránkach - www.statistics.sk, www.volbysr.sk. Prvé výsledky by mali byť známe po zatvorení volebných miestností. Oficiálne výsledky potvrdí Ústredná volebná komisia, Chmelová predpokladá, že v nedeľu dopoludnia.