Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Prvú preventívnu urologickú prehliadku by mali muži mať v 50 rokoch

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Karcinóm prostaty predstavuje v súčasnosti najčastejšiu urologickú malignitu u mužov.

Skalica 28. novembra (TASR) - Karcinóm prostaty predstavuje v súčasnosti najčastejšiu urologickú malignitu u mužov. Na Slovensku každý rok diagnostikujú zhubný nádor prostaty asi u 2000 mužov, čo ho zaraďuje na druhé až tretie miesto vo výskyte zhubných nádorov. Dôležitú úlohu zohráva prevencia, mesiac november je spájaný s preventívnou kampaňou na jej podporu. Informovala o tom špecialistka marketingu a PR Agel SK Jarmila Ševčíková.

"Každý rok na Slovensku tomuto ochoreniu podľahne viac ako 600 mužov. Prognóza ochorenia závisí od štádia, v ktorom sa ochorenie diagnostikuje. Čím skôr sa ochorenie zistí, tým sú aj výsledky liečby lepšie. Pokiaľ sa ochorenie zistí a je ohraničené len na prostatu, bez postihnutia lymfatických uzlín a metastáz, je veľmi vysoká šanca, že sa pacient úplne vylieči," vysvetľuje primár urologického oddelenia Fakultnej nemocnice AGEL Skalica Ľubomír Uherčík. Priemerný vek, keď sa táto diagnóza zistí, je 70 rokov. Za významné rizikové faktory sa považujú vek, rodinná anamnéza, afroamerická rasa, k vedľajším patria nadmerná konzumácia nasýtených tukov, červeného mäsa, fajčenie, ťažké kovy v pracovnom prostredí.

Jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré ovplyvňujú úspešnosť liečby, je prevencia. Preventívna prehliadka sa začína rozhovorom s pacientom o jeho ťažkostiach a kvalite močenia. Nasleduje fyzikálne vyšetrenie - prehmatanie brucha, podbruška, driekovej oblasti a následne sa ultrazvukom vyšetria obličky, močový mechúr, prostata a spraví sa vyšetrenie krvi a moču. "Potom príde na najobávanejšie vyšetrenie, a to prostaty cez konečník. Takto je dobre dostupná, vyšetrenie nie je bolestivé, klient ho môže pociťovať skôr ako nejaký diskomfort," uviedol urológ.

Ochorenie sa vyskytuje len zriedka vo veku do 50 rokov. Preto prvá preventívna urologická prehliadka sa odporúča vo veku 50 rokov. Muži, ktorých otec alebo brat majú zhubný nádor prostaty, majú dva- až trikrát väčšie riziko vzniku tohto ochorenia, u nich sa odporúča prvá preventívna prehliadka vo veku 40 rokov.