Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

PS je pripravené rokovať s proeurópskymi a demokratickými stranami

Na snímke predseda hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka. Foto: TASR - Martin Baumann

Hnutie sa po voľbách bude riadiť zaužívaným princípom, že najsilnejšia koaličná strana nominuje predsedu vlády.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Hnutie Progresívne Slovensko (PS) je po parlamentných voľbách pripravené rokovať so všetkými politickými stranami, ktoré sa dostanú do parlamentu, ctia si demokratické princípy, ľudské práva, právny štát a sú proeurópske. Zo spolupráce PS vylučuje Smer-SD a fašistické strany. Na pondelkovej tlačovej konferencii to uviedol predseda hnutia Michal Šimečka.

PS chce spolupracovať so stranami, ktoré si ctia právny štát aj v zmysle zachovania nezávislosti a autonómie kľúčových inštitúcií ako Špecializovaný trestný súd, špeciálna prokuratúra a Policajný zbor. "Tak, aby boli došetrené všetky kauzy, najmä smerácke kauzy z minulosti," doplnil Šimečka. Za proeurópske považuje strany, ktoré vidia Slovensko ako partnera v silnej EÚ a NATO.

Hnutie sa po voľbách bude riadiť zaužívaným princípom, že najsilnejšia koaličná strana nominuje predsedu vlády.

Šimečka zdôraznil, že nadchádzajúce voľby považuje za najzásadnejšie od volieb v roku 1998. "Bude sa v nich rozhodovať, či sa vydáme cestou k lepšej budúcnosti alebo naopak cestou do minulosti, medzinárodnej izolácie a rozkladu demokratických princípov," skonštatoval. PS apeluje sústrediť sa na presviedčanie nerozhodnutých. Tí podľa hnutia rozhodnú o tom, kto bude zostavovať vládu.

Predčasné parlamentné voľby budú v sobotu 30. septembra. Kandiduje v nich 24 politických strán a hnutí a jedna koalícia. Volebná kampaň sa začala 9. júna, končí sa 48-hodinovým volebným moratóriom.