Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

PS pripravilo na ÚS podnet na preskúmanie novely Trestného zákona

Na archívnej snímke Michal Šimečka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Novela nemôže podľa podpredsedu parlamentu Michala Šimečku vstúpiť do účinnosti ani na jediný deň, inak napácha nezvratné škody pre spoločnosť.

Bratislava 19. februára (TASR) - Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) pripravilo na Ústavný súd (ÚS) SR podnet na preskúmanie novely Trestného zákona. Žiada rovnako ako prezidentka Zuzana Čaputová pozastavenie jej účinnosti. TASR o tom informovala Tereza Mikáčová z mediálneho oddelenia PS.

Novela nemôže podľa podpredsedu parlamentu Michala Šimečku vstúpiť do účinnosti ani na jediný deň, inak napácha nezvratné škody pre spoločnosť. Hnutie má k dispozícií potrebných 30 poslancov na podanie podnetu. "Opozičné podanie podnetu má zmysel práve preto, lebo budúci prezident bude mať možnosť aktuálne prezidentkine podanie stiahnuť. Takto zabezpečíme, že Ústavný súd o novele rozhodne, nech sa budúcim prezidentom stane ktokoľvek," vysvetlil Šimečka. PS zároveň ponúka ďalším opozičným stranám možnosť pridať sa k ich podnetu.

Šimečka považuje za absurdné, že vládna koalícia žiada prezidentku, aby novelu vetovala. "Otvorene potvrdzujú, že schválili zlý zákon len preto, aby zaručili beztrestnosť sebe a svojim ľuďom. Nezáleží im na Slovensku," podotkol s tým, že ÚS ako jediný môže rozhodnúť o ústavnosti novely a o procese jej schvaľovania.

V slovenskej histórii podľa podpredsedníčky PS a poslankyne Lucie Plavákovej neexistoval zákon, pri ktorom by dôvody na pozastavenie jeho účinnosti boli také naliehavé a vypuklé, ako sú v prípade Trestného zákona. Poukázala na to, že dosahy na odhaľovanie a stíhanie trestných činov budú nezvratné a budú mať aj retroaktívne účinky.

Novela, ktorú schválili poslanci parlamentu, počíta so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry. Má takisto dôjsť k viacerým zmenám pri trestných sadzbách, hraniciach škôd pri majetkovej trestnej činnosti aj k úprave premlčacích lehôt. Parlament o novele rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Prezidentka v minulý týždeň informovala, že podá novelu Trestného zákona na ÚS. Zároveň bude žiadať pozastavenie účinnosti tohto zákona, kým súd nerozhodne.