Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

PS: Tajné služby v zlých rukách predstavujú pre SR bezpečnostné riziko

Na snímke predseda hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka. Foto: TASR - Martin Baumann

Podpredseda PS Tomáš Valášek poukázal na potrebu zmeniť spôsob kontroly spravodajských služieb a Národného bezpečnostného úradu.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Keď sú tajné služby v zlých rukách, predstavujú pre Slovensko bezpečnostné riziko. Predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka to uviedol v reakcii na obvinenie dvoch bývalých riaditeľov Vojenského spravodajstva.

"Úlohou tajných služieb je chrániť Slovensko a jeho obyvateľov, no v zlých rukách predstavujú skôr bezpečnostné riziko. Keď ich šéfovia kradnú či klamú, stratíme dôveru spojencov, a tí s nami prestanú zdieľať dôležité informácie," zdôraznil Šimečka.

Podpredseda PS Tomáš Valášek poukázal na potrebu zmeniť spôsob kontroly spravodajských služieb a Národného bezpečnostného úradu. "Dnešný systém v praxi nefunguje. Tie isté strany, ktoré nominujú riaditeľov tajných služieb, majú zároveň väčšinu vo výboroch, ktoré ich majú kontrolovať. Súčasné nastavenie ohrozuje verejné financie, a čo je horšie, priamo oslabuje bezpečnosť krajiny," dodal.

Hnutie navrhuje zveriť kontrolu nad službami osobitnej komisii zloženej z poslancov Národnej rady SR a predstaviteľov Najvyššieho kontrolného úradu, verejného ochrancu práv a kancelárie prezidenta SR. Riaditeľom Slovenskej informačnej služby by mal byť podľa PS apolitický odborník.

Národná kriminálna agentúra obvinila v rámci policajnej akcie Vírus 16 fyzických a dve právnické osoby. Okrem iných figurujú medzi obvinenými bývalí riaditelia Vojenského spravodajstva Ľubomír S. a Ján B. Prípad sa týka podozrení z predražených zákaziek pre Vojenské spravodajstvo v rokoch 2013 až 2020. Spôsobená škoda mala byť vo výške najmenej 74 miliónov eur.