Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

PS vyzýva Druckera a vládu zatvoriť reedukačné centrum v Bystričanoch

Na snímke Tina Gažovičová (Progresívne Slovensko) . Foto: TASR Jakub Kotian

Vzdelávanie detí v centre bolo len pro forma. Informácie o sexuálnom násilí medzi chovancami v zariadení ignorovali a nezabezpečili ochranu zneužívanému chlapcovi, uviedla Gažovičová

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 23. apríla (TASR) - Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) vyzýva ministra školstva Tomáša Druckera (Hlas-SD) a vládu, aby zatvorili reedukačné centrum v Bystričanoch. Predstavitelia PS realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel. Zistenia hnutiu potvrdili bývalí zamestnanci aj niekdajší chovanec.

Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Tina Gažovičová (PS) absolvovala v uplynulých šiestich týždňoch stretnutia v súvislosti s reedukačnými centrami. "Vzdelávanie detí v centre bolo len pro forma. Informácie o sexuálnom násilí medzi chovancami v zariadení ignorovali a nezabezpečili ochranu zneužívanému chlapcovi. A v centre dlhodobo nepôsobil žiadny psychológ ani zdravotnícky pracovník, vieme dokonca o prípade, keď lieky deťom podávala skladníčka. Dávkovanie svojvoľne menila, čo malo negatívny vplyv na správanie detí," uviedla na tlačovej konferencii Gažovičová s tým, že zariadenie stojí štát viac ako 600.000 eur ročne a neplní si svoj účel.

PS zároveň informovalo o svojich návrhoch opatrení, ktoré by mali prispieť k systémovej zmene reedukačných centier. Zlepšiť podľa hnutia treba úvodnú diagnostiku, ako aj metodickú podporu odborníkov. "S ohľadom na zistenia navrhujeme povinnú supervíziu pre zamestnancov a posilnenie kontrol v centrách. Je najvyšší čas zaviesť nulovú toleranciu k násiliu a k nedodržiavaniu zákona," dodala Gažovičová.



Podpredsedníčka Výboru NR SR pre sociálne veci Simona Petrík (PS) pripomenula, že minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) prisľúbil navýšenie počtu kurátorov o 64 tak, aby na každého kurátora prislúchal dohľad nad 55 deťmi. "Vízia sa však nepretavila do reality, do projektu sa zatiaľ zapojila len asi polovica úradov práce," uviedla s tým, že problém si vyžaduje oveľa viac, ako len navýšenie počtu kurátorov.

Rezort práce pre TASR uviedol, že do projektu sa zatiaľ zapojilo 28 úradov práce. "Projekt sa realizuje od januára tohto roka do decembra 2026. V marci 2024, teda po troch mesiacoch od spustenia projektu, pracovalo na vytvorených pracovných pozíciách 317 zamestnancov, čo predstavuje 84,3 percenta z celkového počtu obsadzovaných pracovných pozícií v rámci národného projektu. Už v začiatkoch je zrejmé, že projekt bude efektívny a zníži náročnosť práce, a tak zlepší pracovné podmienky pre výkon sociálnych kurátorov," uviedli z tlačového oddelenia ministerstva pre TASR.

Predseda poslaneckého klubu PS Martin Dubéci zároveň priblížil, že po zverejnení správy generálneho prokurátora Maroša Žilinku mu v januári prisľúbil vtedajší predseda parlamentu Peter Pellegrini, že sa parlament bude v čo najrýchlejšom termíne zaoberať touto témou. Žilinka vtedy žiadal o vystúpenie v parlamente, čo sa doteraz neudialo. Dubéci to považuje za vizitku vládnej koalície, ktorá neplní sľuby.

Drucker v marci informoval, že ministerstvo školstva realizovalo opatrenia vo všetkých 13 reedukačných centrách. Avizoval, že do 30. apríla by mohli predložiť podrobné kroky, ako chcú vyriešiť všetky problémy v reedukačných centrách.