Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Šéf zariadenia Čistý deň si za tvrdeniami stojí, pred novinármi ušiel

Na snímke riaditeľ galantského resocializačného zariadenia Peter Tománek (druhý vpravo) počas tlačovej konferencie 14. septembra 2016 v Bratislave. FOTO TASR - Martin Baumann Foto: TASR Martin Baumann

Zariadenie si podľa Tománeka plánuje urobiť analýzu mediálnych výstupov a chystá sa vyvodiť konzekvencie.

Bratislava/Galanta 14. septembra (TASR/Tablet.TV) – Riaditeľ galantského resocializačného centra Čistý deň Peter Tománek si stojí za každým svojím tvrdením. Ospravedlnil sa však chovankyni Natálii za to, že verejne parafrázoval jej vyjadrenia. Nechce už rozoberať intimitu klientov na verejnosti. Povedal to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave.

Tománek deklaroval, že zariadenie "strpí všetky úkony" súvisiace s medializovaním kauzy. "Rešpektujem všetky úkony orgánov činných v trestnom konaní a v tejto veci budem maximálne súčinný," uviedol Tománek. Poukázal, že ešte pred medializáciou kauzy požiadal prokuratúru o vstup do celého prípadu, "aby mala dohľad nad činnosťou centra". Kauza údajného zneužívania je podľa neho spojená s inými osobami a nie s ním.



Zariadenie si podľa Tománeka plánuje urobiť analýzu mediálnych výstupov a chystá sa vyvodiť konzekvencie. Nechce, aby sa v médiách vytváral dojem, že rodičia netušia, "čo sa deje za zatvorenými dverami centra". Každý klient zariadenia je podľa neho pod dohľadom kurately i súdu. "Dieťa sa môže stretávať s rodičmi aj kurátormi, na priepustky chodiť do domáceho prostredia," vysvetlil. Odmieta, že by tomu bolo inak.

Riaditeľ zariadenia reagoval na väčšinu novinárskych otázok odpoveďou: "Maril by som vyšetrovanie". Nevysvetlil, prečo povedal, že Natália mala mať styk s bývalým klientom zariadenia, keď sa v policajnom spise píše o kuchárovi. Tiež nepovedal, kedy presne mala mať chovankyňa pohlavný styk so spomínaným chlapcom. "Odmietam zlyhanie našej organizácie," zdôraznil Tománek.



Tománek pre .týždeň v týchto dňoch tvrdil, že Natália nemala sex so zamestnancom, ale bývalým klientom centra v čase, keď mala mať 15 rokov. Vylúčil, že chlapec mal v čase pohlavného styku pracovný vzťah s centrom. Sex označil za "rozlúčkový". Podľa policajného spisu ho však chovankyňa centra mala mať s kuchárom v októbri 2014, keď mala 14 rokov.



Zo spisu novinárom v utorok (13.9.) čítali policajný prezident Tibor Gašpar i opozičný poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA), ktorý je zároveň právnym zástupcom Natáliinej mamy. Píše sa v ňom tiež, že chlapec sa k sexu s dievčaťom priznal a mal vedieť, koľko mala Natália rokov. Neskôr však v zmenenej výpovedi tvrdil, že k sexu prišlo, až keď mala chovankyňa zariadenia 15 rokov v roku 2015.

Gašpar v utorok označil zmenu výpovede za "účelovú". Na sexuálne zneužitie sa mala Natália sťažovať v roku 2014 niekedy na Vianoce, píše tiež vo svojom blogu poslankyňa Natália Blahová (SaS), ktorá na možné zneužívanie dievčat v galantskom centre upozornila a vychádzala z výpovede Natáliinej matky. Riaditeľovi Tománekovi môže hroziť podľa polície stíhanie, pretože mal o sexuálnom styku vedieť, no neoznámil ho.

V centre mali mať podľa Blahovej a Lipšica sex so zamestnancami zariadenia viacerí chovanci. Potvrdiť im to mala jedna z bývalých klientok a terapeutiek, ktorá chce vypovedať v trestnom konaní.



V galantskom zariadení sa už začala hĺbková kontrola. Skupina kontrolórov pozostáva z pracovníkov ministerstva a ústredia práce či zástupcov Slovenskej komory sociálnych pracovníkov. Zisťujú, či je centrum spôsobilé vykonávať resocializačný program. Svoju prácu skupina koordinuje s generálnou prokuratúrou. Priebežne nechce o výsledkoch kontroly informovať, urobí tak až po jej ukončení.

Dianie v zariadení preveruje akreditačná komisia a šesťčlenný vyšetrovací tím. Bude sa zaoberať informáciami na blogu poslankyne Blahovej, jej tvrdenia budú predmetom vyšetrovania a v rámci tímu budú otvárať samostatné trestné stíhania. Tento víkend vypočúvala polícia aj matku Natálie, ktorá mala mať ako maloletá styk so zamestnancom centra. Prieskum v centre avizovala aj detská ombudsmanka Viera Tomanová.