Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

P. Tóth: Vyhlásenie II. stupňa teroristického ohrozenia je rutinná vec

Zdravotníci ošetrujú zranenú ženu po teroristickom útoku autom na ulici La Rambla v Barcelone 17. augusta 2017. Foto: TASR/AP

Podľa exšéfa kontrarozviedky slovenskej tajnej služby na poslednom útoku nie je ani také dôležité, čo sa stalo, ale kde sa to stalo.

Bratislava 25. augusta (TASR) – Vyhlásenie II. stupňa teroristického ohrozenia na Slovensku je rutinnou záležitosťou, ktorá sa občas opakuje, keď na európskom kontinente dôjde k podobnému útoku, aký sa nedávno stal v Španielsku. Domnieva sa bývalý šéf kontrarozviedky slovenskej tajnej služby a publicista Peter Tóth.

"Na poslednom útoku nie je ani také dôležité, čo sa stalo, ale kde sa to stalo. Treba si všimnúť, že teroristi neudreli v Madride, ale v Barcelone, teda v hlavnom meste Katalánska, ktoré sa usiluje o osamostatnenie od Španielska. Z tohto pohľadu ide o politicky veľmi dobre premyslený ťah. Aj bez teroristického útoku je situácia v Španielsku komplikovaná," povedal Tóth.

Podľa jeho ďalších slov úder v Katalánsku situáciu ešte viac vyostruje a komplikuje. Vláda v Madride aj katalánske vedenie sa navzájom obviňujú, že zneužívajú teroristický útok na politické ciele. Každá zo strán interpretuje útok tak, aby vyhovoval jej postoju v otázke chystaného referenda o nezávislosti Katalánska.

"Teroristi mali pôvodne v pláne zaútočiť pomocou bômb nastražených v automobiloch. To sa im nepodarilo, preto použili ako zbraň samotné auto. Potvrdzuje to predpoklad, že Islamský štát nemá na území Európy operatívcov s profesionálnym výcvikom a bojovými skúsenosťami. Na druhej strane si treba všimnúť, že útok zasiahol Španielov na politicky najcitlivejšom mieste a v tom spočíva jeho sila," uzavrel Tóth.

Na Slovensku platí od stredy 23. augusta zvýšený II. stupeň teroristického ohrozenia. Znamená to, že spáchanie teroristického trestného činu na území Slovenska je síce málo pravdepodobné, ale nie je to možné vylúčiť. Na tlačovej konferencii o tom v stredu informoval prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

"Nie sú tie informácie tak relevantné smerom k Slovenskej republike, aby som mohol povedať, že nám bezprostredne hrozí nejaké nebezpečenstvo," povedal Gašpar.

Policajný prezident však pripomenul, že v najbližšom období je na Slovensku plánovaných viacero kultúrnych, športových a spoločenských podujatí, na ktorých sa očakáva prítomnosť veľkého počtu osôb. Konkrétne spomenul výročie Slovenského národného povstania, Deň ústavy SR, ale napríklad aj letecké dni.