Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Putin pricestoval na štátnu návštevu Saudskej Arábie

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Lídri Ruska a Saudskej Arábie budú hovoriť o rozšírení viacstrannej spolupráce v rozličných oblastiach, menovite vo sfére energetiky, poľnohospodárstva, priemyslu.

Rijád 14. októbra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval v pondelok na štátnu návštevu Saudskej Arábie, kde bude rokovať s tamojším kráľom Salmánom. Kremeľský atašé Jurij Ušakov novinárov informoval, že lídri plánujú hovoriť o koordinácii krokov na stabilizovanie cien ropy, ako aj o situácii v Sýrii a regióne Perzského zálivu či riešení izraelsko-palestínskej otázky.

"Budú rokovať o ďalšom zosúladení spoločných krokov s cieľom ustáliť svetový uhlovodíkový trh," povedal podľa tlačovej agentúry TASS Ušakov. Atašé pripomenul, že "s aktívnou úlohou Ruska a Saudskej Arábie je možné schváliť predĺženie dohody Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) o znížení objemu produkcie ropy".

Ušakov dodal, že lídri Ruska a Saudskej Arábie budú hovoriť aj o rozšírení viacstrannej spolupráce v rozličných oblastiach, menovite vo sfére energetiky, poľnohospodárstva, priemyslu, ako aj vo vojensko-technickej a kultúrno-humanitárnej oblasti. Podľa Ušakova si lídri "vymenia názory na aktuálne medzinárodné problémy s dôrazom na situáciu na Blízkom východe a v severnej Afrike".

"Hovoriť budú o situácii v Sýrii, Perzskom zálive, Jemene, ako aj o izraelsko-palestínskom urovnaní," dodal.

Putin sa zúčastní aj na prvom zasadnutí Rusko-saudskoarabskej ekonomickej rady (RSEC). "Program návštevy zahŕňa i účasť ruského prezidenta na prvej schôdzi tejto ekonomickej rady, ktorá sa uskutoční hneď po rozhovoroch s kráľom," informoval Ušakov s tým, že na schôdzi bude prítomný aj saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán.

Putinova návšteva Rijádu odráža kvalitatívne novú úroveň vzťahov Ruska so Saudskou Arábiou v porovnaní s predchádzajúcou návštevou Putina v tomto púštnom kráľovstve z roku 2007, uviedol pre stanicu Prvý kanál šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

Putin ako dar odovzdal kráľovi Salmánovi cvičeného kamčatského sokola. "Je to veľmi dobrý sokol. Na Kamčatskom polostrove vytvárame šľachtiteľské stredisko sokolov," povedal Putin. Salmán poďakoval Putinovi za dar a odvďačil sa mu maľbou.