Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

PVV podľa komory mimovládok vysiela spoločnosti negatívny signál

Na archívnej snímke Marcel Zajac. Foto: TASR Jakub Kotian

Zajac poukázal na to, že nová vláda podľa svojho programového vyhlásenia nepovažuje občiansku spoločnosť za svojho partnera.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Programové vyhlásenie vlády (PVV) vysiela občianskej spoločnosti negatívny signál. Uviedol to výkonný výbor Komory mimovládnych neziskových organizácií pri Rade vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie. TASR jeho stanovisko tlmočil predseda komory Marcel Zajac.

"Oproti predchádzajúcim programovým vyhláseniam sa totiž aktuálne znenie nehlási k otvorenému vládnutiu, participáciu občanov na rozhodovaní vníma okrajovo, podporu dobrovoľníctva limituje na dobrovoľných hasičov a jasne deklaruje, že príde k reštrikciám v oblasti financovania mimovládnych neziskových organizácií,"
skonštatoval.

Zajac poukázal na to, že nová vláda podľa svojho programového vyhlásenia nepovažuje občiansku spoločnosť za svojho partnera. "Treba zastaviť nenávistnú rétoriku plnú klamstiev a dezinformácií o občianskom sektore na Slovensku," podotkol. Mimovládne organizácie podľa neho v mnohých oblastiach suplujú štát a v spoločnosti majú nezastupiteľnú úlohu. Avizoval, že sú stále pripravené na konštruktívny dialóg.


Upozornil na zámer vytvorenia centralizovanej štátom kontrolovanej agentúry, cez ktorú by mala ísť významná časť dotácií pre občiansky sektor. "Takéto opatrenia boli v Maďarsku v minulosti zneužité štátom na postihovanie kritických mimovládok," dodal.