Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

PVV: Vláda sa mieni zaoberať zmenou systému volebného obvodu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ministri chcú organizovať výjazdové rokovania vlády v pravidelných dvojmesačných intervaloch.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Vláda mieni zriadiť expertnú skupinu, ktorá by vyhodnotila možnosti zmeny systému jedného volebného obvodu. Zároveň rešpektuje, že zmena počtu volebných obvodov pre parlamentné voľby si vyžaduje zmenu Ústavy SR. Vyplýva to z programového vyhlásenia vlády, ktoré v pondelok schválil vládny kabinet.

Ministri chcú organizovať výjazdové rokovania vlády v pravidelných dvojmesačných intervaloch. Plánujú vytvoriť podmienky na spracovanie konceptu modernizácie samosprávy a miestnej štátnej správy, rozšíriť širokopásmový internet v regiónoch a pokračovať v budovaní eGovernmentu.

Ambíciou vlády je zriadiť Agentúru pre správu štátneho prebytočného majetku a pripraviť zmenu legislatívy, aby nepotrebné štátne budovy mohli byť samosprávam bezodplatne prevedené na verejnoprospešné účely.

Vláda presadí komplexné riešenia pre tzv. bezpečnú samosprávu, ktoré budú reflektovať zvýšenie ochrany zdravia a majetku, protipovodňové opatrenia, preventívne a rozvojové aktivity. Zváži vytvorenie Fondu na predprojektovú prípravu.



Chce zaviesť systém krokov, ktoré odstránia rôzne prekážky, aby bolo možné bezodplatne previesť pozemky v správe Slovenského pozemkového fondu v intraviláne obciach a pozemky pod cestami v extraviláne obcí do ich vlastníctva.

Vláda mieni vytvoriť nadrezortnú komisiu, ktorá má posúdiť možnosti výrazného zjednodušenia procesov verejného obstarávania. Zároveň zrealizuje revíziu súčasného Operačného Programu Slovensko a to súbežne s prípadnými úpravami v pláne obnovy. Paralelne s tým chce prijať užitočné zmeny v oblasti verejných obstarávaní, ktoré budú reagovať na problémy v aplikačnej praxi. "Súbežne s týmito aktivitami bude vytvorená Mapa verejných investícií, ktorá prispeje k transparentnému, efektívnemu a predvídateľnému modelu koordinovaného rozvoja územia vrátane a jeho financovania," uviedla.

V oblasti regionálneho rozvoja plánuje prijať legislatívne zmeny, ktoré zlepšia možnosti čerpania financií, aby urýchlili procesy implementácie projektov, zvýšili príjmové možnosti samospráv a zlepšili systémovú pomoc v najmenej rozvinutých regiónoch. "Týmto regiónom bude venovaná prioritná pozornosť sprevádzaná novým prístupom podpory a rozvoja," deklaruje.

V časti venovanej podpore národnostných menšín chcela vláda vytvárať podmienky pre ich rozvoj v oblasti uchovávania a rozvíjania ich identity, jazyka, kultúry a tradícií. "Osobitne bude vládu zaujímať možnosť, obzvlášť motivácie zapojenia členov marginalizovaných skupín do pracovného trhu, ktorý je dnes poznačený nedostatkom pracovnej sily," poukázala.

Ministri sú rozhodnutí pokračovať len v takých projektoch a stratégii podpory marginalizovanej rómskej komunity, ktoré sa osvedčili a priniesli merateľný efekt. Mimoriadnu pozornosť chce vláda venovať systémom vzdelávania od predškolských zariadení až po odborné školstvo.