Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

R. BENJAMIN: Krajiny V4 predstavujú pre Európu pridanú hodnotu

Robert Benjamin, regionálny riaditeľ National Democratic Institute (NDI) pre strednú a východnú Európu. Foto: Screenshot/TABLET.TV

V najnovšom vydaní relácie Pavla Demeša SVET Tu a teraz je Robert Benjamin, regionálny riaditeľ National Democratic Institute (NDI) pre strednú a východnú Európu.

Bratislava 28. februára (TABLET.TV) – Riaditeľ NDI Robert Benjamin najskôr pôsobil na Princetonskej univerzite a neskôr aj na Univerzite Johna Hopkinsa. Ako riaditeľ inštitúcie NDI, ktorej primárnym cieľom je podpora rozvoja demokracie vo viacerých štátoch sveta, pôsobí už viac ako dve desaťročia.

Podľa mienky R. Benjamina demokracia v súčasnosti nenapreduje priamočiaro. „Demokracia musí byť o otvorenosti, inklúzii, participácii na verejnom živote, o pluralite a v neposlednom rade aj o spoločnosti, ktorá dokáže tlačiť na vládu, ale aj príbuzné organizácie, aby konali v prvom rade v ich záujme,“ povedal v diskusii s Pavlom Demešom. Ako sa vyjadril, inštitúcia bola založená s tým cieľom, aby štátom, ktoré majú problém s demokraciou, pomohla.

Jednou z diskutovaných tém relácie bola aj aktuálna situácia v krajinách V4. „Každá z krajín V4 prechádza fázou, keď sa posudzuje to, ktorá krajina sa uberá akým smerom." Podľa Benjamina spoločenstvo týchto krajín predstavuje pre Európu pridanú hodnotu, a to z dôvodu, že integruje krajiny, ktoré ležia v jej geografickom strede a sú spojnicou s ďalšími európskymi krajinami.

„Do oblasti politiky je potrebné začleniť hodnoty, aby existovala rovnosť príležitostí zúčastňovať sa verejného a politického života pre všetky skupiny obyvateľstva, a to bez ohľadu na rasu, etnický pôvod, vierovyznanie či pohlavie,“ uviedol v rozhovore.

Akým spôsobom prispieva Slovensko k zlepšeniu demokracie, ktorý slovenský projekt NDI považuje Benjamin za najvýznamnejší a ako hodnotí spoluprácu s NR SR?

Pozrite si najnovšie vydanie relácie SVET Tu a teraz s Pavlom Demešom a jeho hosťom.