Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

R. Fico dvíha prst, vyhlásenia Z. Semjéna nie sú dobrým začiatkom

Premiér SR, Robert Fico Foto: TASR/Štefan Puškáš

Z. Semjén sa nechal počuť, že ak slovenská vláda upraví zákon o štátnom občianstve, tak potom Maďarsko urobí medzinárodné právne kroky.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Vyhlásenia maďarského vicepremiéra Zsolta Semjéna nie sú dobrým začiatkom vzťahov s Budapešťou. Po dnešnom rokovaní vlády SR to uviedol premiér Robert Fico. Semjén sa nechal počuť, že ak slovenská vláda upraví zákon o štátnom občianstve, tak potom Maďarsko urobí medzinárodné právne kroky. Podľa neho právne neobstojí, ak slovenské občianstvo zoberú iba tým, ktorí získali maďarské.

"Nemyslím si, že je dobré začať takto, ale ak takýto návrh príde, tak by som si ho rád osobne vypočul a nie cez médiá," konštatoval Fico. Ako dodal, bude pripravený aj na takýto druh komunikácie počas bilaterálneho stretnutia so svojím maďarským partnerom Viktorom Orbánom. Ich rokovanie sa pripravuje na 26. apríla vo Varšave, počas ekonomického fóra, na ktoré prídu premiéri Vyšehradskej štvorky plus ďalších európskych krajín a Číny.

Slovenský šéf exekutívy v pondelok 16. apríla avizoval, že jeho kabinet chce novelizovať zákon o štátnom občianstve. Jeho aktuálne znenie plánuje opraviť tak, aby nepoškodzovalo občanov SR, ktorí dobrovoľne požiadajú o občianstvo inej krajiny, čím prídu o to slovenské. "Ale vo vzťahu k Maďarsku musí tento zákon platiť ďalej," vysvetlil s tým, že ani Budapešť nezmenila svoju legislatívu o dvojakom občianstve, na ktorú slovenská novela zákona o štátnom občianstve reagovala ešte za jeho vládnutia.