Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

R. FICO: Pre získanie agentúry EMA budeme musieť výrazne zabojovať

Slovenský premiér Robert Fico prichádza na summit lídrov členských krajín EÚ v Bruseli vo štvrtok 20. októbra 2016. Všetkých 28 lídrov členských štátov Európskej únie sa vo štvrtok v Bruseli stretli prvýkrát od britského rozhodnutia opustiť spoločenstvo. Summit zameraný na migráciu a vzťahy s Ruskom sa bude odohrávať v tieni humanitárnej krízy v sýrskom meste Aleppo a v čase, keď je pre hroziaci neúspech obchodnej dohody s Kanadou v stávke renomé EÚ. Foto: TASR AP

Európska agentúra pre lieky (EMA) a Európska banková agentúra (EBA), ktoré majú sídlo v Londýne, sa po vystúpení Británie z EÚ, budú musieť presťahovať na územie EÚ.

Brusel 29. apríla (TASR) - Snaha získať jednu z dvoch agentúr Európskej únie z Londýna, ktoré sa po brexite musia presťahovať z územia Británie, bude predmetom "ťažkých bojov" medzi členskými štátmi EÚ. Uviedol predseda vlády SR Robert Fico po skončení mimoriadneho summitu 27 lídrov venovaného odchodu Spojeného kráľovstva z Únie.

Fico pripomenul, že v rámci dnešných rokovaní o politických usmerneniach pre rokovania o brexite sa spomenula aj téma dvoch európskych agentúr - Európskej agentúry pre lieky (EMA) a Európskej bankovej agentúry (EBA), ktoré majú sídlo v Londýne. Spresnil, že procedúru ich presídlenia premiéri a prezidenti schvália na júnovom summite EÚ a neskôr v septembri prijmú konečné rozhodnutie o nových sídlach.

Po vystúpení Británie z EÚ sa obe agentúry v súvislosti s platnou európskou legislatívou budú musieť presťahovať na územie EÚ. V piatok sa do tohto procesu zapojilo aj Slovensko, keď podniklo nevyhnutný krok a oficiálne požiadalo o presun agentúry EMA do Bratislavy.

"Konkurencia ja taká veľká, že budeme musieť výrazne zabojovať. Slovensko je v tomto momente jedinou krajinou z Vyšehradskej štvorky, ktorá nemá žiadnu európsku agentúru ani inštitúciu, čo je pre nás silný argument, ktorý budeme chcieť v týchto rokovaniach využiť," uviedol Fico.

Podľa jeho slov na dnešnom stretnutí premiérov Vyšehradskej štvorky sa pokúsil zalobovať za Slovensko, ako však dodal, záujem o obe agentúry majú aj naši regionálni partneri z Českej republiky, Maďarska a Poľska. Český premiér Bohuslav Sobotka však v Bruseli potvrdil iba záujem Prahy o EBA a pripustil vzájomnú podporu v tejto otázke so Slovenskom.

Na otázku TASR, či Slovensko hľadá aj ďalších spojencov, premiér uviedol, že momentálne nám to "netrhá žily" a zabojujeme za náš záujem až v septembri, keď to bude najaktuálnejšie.

Upozornil, že je potrebné čo najskôr sa dohodnúť na nových sídlach agentúr, aby mestá, ktoré ich získajú, mali dostatok času na prípravu technického a legislatívneho zázemia pre zamestnancov týchto agentúr.



Aj u nás sa pozrieme na financovanie mimovládnych organizácií



Dianie v Maďarsku môže poslúžiť ako téma aj pre iné krajiny Európskej únie, aby sa zamysleli nad tým, ako pristupovať k financovaniu mimovládnych organizácií na svojom území zo zahraničných zdrojov. Po skončení mimoriadneho summitu 27 lídrov venovaného odchodu Británie z EÚ to uviedol slovenský premiér Robert Fico.

Pripomenul, že maďarský premiér Viktor Orbán svojim kolegom v rámci stretnutia predsedov vlád Vyšehradskej štvorky (V4), ktoré predchádzalo samotnému summitu o usmerneniach pre brexit, povedal, že prichádza z "grilovačky" na pôde Európskej ľudovej strany (EPP).

Orbán v Bruseli ostatným straníckym kolegom z EPP sľúbil, že splní požiadavky Európskej komisie a nezatvorí Stredoeurópsku univerzitu (CEU) financovanú americkým filantropom Georgeom Sorosom. Maďarský premiér je v EÚ ako aj v radoch EPP často kritizovaný aj za svoj postoj k mimovládnym organizáciám.

Fico upozornil, že stretnutie premiérov V4 sa touto témou nezaoberalo. Dodal, že on nekomentuje politickú situáciu v iných krajinách. Zároveň však v tejto súvislosti uviedol, že aj na Slovensku sa pravdepodobne budeme musieť pozrieť na rôzne mimovládne organizácie: na to, aké majú pozadie a kto ich financuje.

"Myslím si dokonca, že tieto mimovládne organizácie všade tam, kde budú vystupovať a pôsobiť, budú musieť uvádzať, z akej krajiny dostávajú peniaze a kto stojí za nimi, aby sme vedeli, kto je kto, lebo potom zistíme, že sa organizujú všelijaké stretnutia na uliciach a stoja za tým mimovládne organizácie zo zahraničia," opísal situáciu Fico.

Podľa jeho slov to, čo sa dnes deje v Maďarsku, bude pravdepodobne témou, ktorá sa dotkne aj ostatných členských krajín EÚ a budeme sa musieť s otázkou transparentnosti pôsobenia mimovládnych organizácií vyrovnať.