Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

R. FICO: Do štyroch rokov chceme dosiahnuť 85% životnej úrovne v EÚ

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico počas tlačovej konferencie v závere celoslovenskej konferencie o príprave akčných plánov pre 11 okresov s vysokou nezamestnanosťou v Banskej Bystrici 20. februára 2016 Foto: TASR - Branislav Račko

Vyhlásil to dnes predseda vlády SR na tlačovej konferencii po skončení celoslovenskej konferencie o príprave akčných plánov pre 11 okresov s vysokou mierou nezamestnanosti.

Banská Bystrica 20. februára (TASR) - Vláda SR by chcela, aby Slovensko dosiahlo v nasledujúcich štyroch rokoch 85 percent priemernej životnej úrovne v EÚ. Vyhlásil to dnes predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) na tlačovej konferencii po skončení celoslovenskej konferencie o príprave akčných plánov pre 11 okresov s vysokou mierou nezamestnanosti.

Súčasťou tejto snahy je podľa premiéra odstraňovanie regionálnych rozdielov. "Cieľ odstraňovať regionálne rozdiely dostal nové šaty, novú podobu, nový vážny systém. Toto stretnutie bolo dôležité z hľadiska praktickej realizácie zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov, ktorých je 12. Kritériom na zaradenie okresu do zoznamu je 1,6-násobok priemernej miery nezamestnanosti," vysvetlil Fico.

V jednom z týchto 12 okresov, v Kežmarku, už vláda bola a schválila aj akčný plán. "Je to konkrétny plán aktivít a rozdelenia peňazí na rozbehnutie daného okresu. V Kežmarku je cieľ 2000 nových pracovných miest, preinvestuje sa 52 miliónov eur, z toho štyri milióny sú zo štátneho rozpočtu," pripomenul Fico.

Vláda sa podľa jeho slov zaviazala, že v ďalšom volebnom období bude mať 11 výjazdových zasadnutí práve v týchto okresoch. Ide o Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Sabinov, Svidník, Vranov nad Topľou, Rožňava, Sobrance a Trebišov. "Napríklad Snina nie je súčasťou. Podnikatelia však povedali, že ak by sem spadala, rozbehla by sa podnikateľská činnosť. Preto sa nebránime tomu, ak sa zákon v praxi uplatní, aby pribudli aj ďalšie okresy," povedal premiér.

Vládu a zástupcov samospráv teraz čaká spracovanie akčných plánov na mieru pre zostávajúcich 11 okresov. "Je to inštitút zakotvený v zákone, schvaľuje ho vláda. Bol schválený v Kežmarku, ďalšie chceme schváliť v nasledujúcich mesiacoch," dodal Fico.

Na stretnutí o podpore najmenej rozvinutých okresov sa zúčastnili primátori, starostovia, zástupcovia organizácií z regiónov, ktoré trápi vysoká nezamestnanosť.


Ak sa darí štátu, treba sa o výsledky podeliť aj s regiónmi

Ak sa darí štátu, treba sa o tieto výsledky podeliť s ľuďmi, našimi regiónmi a v prípade menej rozvinutých regiónov platí táto filozofia dvojnásobne. Konštatoval to predseda vlády Robert Fico na dnešnej konferencii.

Celoštátnu poradu zvolal premiér a prišiel na ňu hneď po návrate z Bruselu. Ako v úvode poznamenal, "máme za sebou náročný summit EÚ a už o pár dní nás čaká ďalší, valí sa na nás pohroma". Pripomenul, že nielen naša krajina, ale aj Európa sa borí s veľkými regionálnymi rozdielmi.

Na stretnutí o podpore najmenej rozvinutých okresov sa zúčastňujú primátori, starostovia, zástupcovia organizácií z regiónov, ktoré trápi vysoká nezamestnanosť, a to Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Sabinov, Svidník, Vranov nad Topľou, Rožňava, Sobrance, Trebišov a aj z Kežmarku, kde akčný plán už spustili ako v prvom regióne. Obsahuje viaceré nástroje na rozhýbanie hospodárskeho a sociálneho rozvoja, špecifické pre ten-ktorý región.

"Ak sa ukáže, že to ide v Kežmarku a v ďalších 11 okresoch, budeme to aplikovať aj na ďalšie okresy," reagoval Fico v príhovore. "Mandát tejto vlády trvá do 5. marca a my ho využijeme do posledného dňa," ubezpečil účastníkov porady v súvislosti s opatreniami pre hospodársky a sociálne slabšie regióny.

Na konferencii sa zúčastňujú členovia vlády, podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír, podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny, minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter, ako aj niektorí poslanci Národnej rady SR.