Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

R. Fico: Bezpečnosť občanov je na prvom mieste

Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico a podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa jeho slov je potrebné si uvedomiť, že migračná vlna, ktorá zasiahla Európu, so sebou vždy prinášala bezpečnostné riziká.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Slovensko si uvedomuje humanitárny charakter migračnej krízy, ale na prvom mieste je bezpečnosť Slovákov. V súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži to v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike uviedol premiér Robert Fico. "Pred právami migrantov, pred akoukoľvek potrebou starostlivosti o nich sú na prvom mieste občania Slovenskej republiky a ich bezpečnosť. V mene bezpečnosti budeme prijímať opatrenia, ktoré môžu byť aj výrazne obmedzujúce vo vzťahu k migrantom," vyhlásil premiér s tým, že toto je legitímna politika, ku ktorej sa pridávajú aj ďalšie krajiny.

Podľa jeho slov je potrebné si uvedomiť, že migračná vlna, ktorá zasiahla Európu, so sebou vždy prinášala bezpečnostné riziká. "Samotné Nemecko hovorí o tom, že je potrebné sledovať migrantov z toho dôvodu, že predstavujú mimoriadne vážne bezpečnostné riziko pre samotné Nemecko," doplnil Fico.

Slovenská vláda po tom, ako sa stali teroristické udalosti v Paríži, sa rozhodla urobiť ďalšie kroky na posilnenie bezpečnosti. "Monitorujeme každého jedného moslima, ktorý sa nachádza na území SR. Sú tu ľudia zväčša legálne. Komunikujeme so všetkými osobami, ktoré by mohli priniesť v tomto duchu informácie. Komunikujeme so spravodajskými službami z celého sveta," vymenoval niektoré z opatrení premiér. Taktiež sa na Slovensku zvýšil počet policajných hliadok takmer o 250. "Už dnes je to 1500 alebo 1600 policajtov, ktorí sú motorizovaní," doplnil Fico.

Zároveň je presvedčený, že vďaka opatreniam, ktoré boli urobené, je na Slovensku pokoj. "To relatívne riziko je ale stále veľmi veľké. Vlny migrantov, ktoré prišli do Európy nekontrolovane, môžu v sebe obsahovať veľké množstvo ľudí, potenciálnych páchateľov závažných teroristických trestných činov. Ja by som to nepodceňoval. Ochrana Slovenska a ľudí je na prvom mieste," podotkol Fico s tým, že Slovensko napríklad podporovalo Maďarsko v opatreniach uskutočnených na hraniciach. "Aj my sme pripravení, ak je to nevyhnutné, postaviť bariéry, ploty. Máme pripravené špeciálne jednotky, ktoré sú predovšetkým na hranici medzi Maďarskom a Slovenskom, ktoré vedia zasiahnuť v prípade nelegálneho migranta. Takýto človek bude zatknutý a bude poslaný preč zo Slovenska, v prípade, že by páchal trestný čin, bude na území SR aj potrestaný," uviedol premiér.

Tiež doplnil, že sú monitorovaní aj azylanti, ktorí sa nachádzajú v tábore na Slovensku. "Máme pod kontrolou tieto zariadenia. V Gabčíkove nie sú naši migranti, ale žiadatelia o politický azyl v Rakúsku, ktorých tu máme dočasne a kontrolujeme ich. V maximálnej možnej miere ich monitorujeme," priblížil Fico.

Premiér naďalej pritom odmieta povinné kvóty. "Odmietame, aby nám niekto sem navozil na základe kvót ľudí, ako to navrhovala Európska komisia. Ja si myslím, že naďalej by malo platiť, že ak chcú krajiny niekoho prijať, tak si ho musia vybrať a preveriť a na základe dobrovoľnosti integrovať do spoločnosti," myslí si Fico.

Pripomenul tiež, že od 1. júla budúceho roka bude Slovensko predsedať Rade EÚ a budú musieť byť prijímané prísne bezpečnostné opatrenia.