Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

R. Fico: Do Macedónska plánujeme vyslať 25 policajtov

Ilustračné foto Foto: TASR - Martin Baumann

V súčasnosti prichádza do Európy 1000 až 5000 migrantov denne, čo Fico označil za neakceptovateľné čísla, ktoré ešte stúpnu s príchodom jari.

Bratislava 5. januára (TASR) - Slovensko vyhovie žiadosti macedónskeho ministra vnútra o pomoc pri ochrane ich hranice, ako aj pri zabezpečovaní verejného poriadku v Macedónsku. Na budúcu stredu (13.1.) by vláda podľa premiéra Roberta Fica mala odsúhlasiť vyslanie 25 policajtov s príslušným vybavením. Odísť majú 1. februára.

Ako na dnešnej tlačovej konferencii uviedol Fico, najväčším problémom, ktorému EÚ naďalej čelí, sú neregulované migračné toky, ktoré prúdia východnou cestou z Turecka cez Grécko do Európy. Tie podľa neho prinášajú so sebou aj bezpečnostné riziká.

Premiér upozornil, že zníženiu prílevu migrantov pomáha počasie, a nie efektívne opatrenia prijaté na úrovni EÚ. V súčasnosti prichádza do Európy 1000 až 5000 migrantov denne, čo Fico označil za neakceptovateľné čísla, ktoré ešte stúpnu s príchodom jari.



Macedónsko síce nie je členským štátom Európskej únie, ale je súčasťou takzvanej balkánskej trasy, ktorú využívajú utečenci na ceste do bohatých západoeurópskych krajín. V tejto súvislosti požiadalo krajiny Vyšehradskej štvorky o pomoc v boji proti ilegálnej migrácii, ako aj materiálnu podporu.

Česká vláda 21. decembra 2015 rozhodla o vyslaní 25 policajtov, ktorí tam budú pôsobiť od polovice januára do konca februára. Okrem toho Macedónsku poskytne na riešenie migračnej krízy 20 miliónov českých korún.

Z Maďarska v pondelok 4. januára odišla 31-členná skupina policajtov, ktorá bude počas januára pomáhať na macedónsko-gréckej hranici.

Slovenská republika v rámci pomoci pri riešení migračnej krízy a ochrane schengenských hraníc Európskej únie vyslala vlani v októbri do Maďarska 50-člennú policajnú jednotku a v novembri do Slovinska 20 strážcov zákona.

Minister vnútra Robert Kaliňák priblížil, že Slováci slúžili na 40 km dlhom úseku srbsko-maďarskej hranici, pričom za tú dobu zadržali 64 cudzincov. Zároveň avizoval, že misia v Slovinsku bude pokračovať. Do európskej agentúry pre ochranu vonkajších hraníc EÚ (Frontex) poskytne SR 100 príslušníkov. "Sme v prebiehajúcej fáze výberového konania, kde je viacej záujemcov ako miest, takže môžeme urobiť výber tých najlepších," uviedol.

TASR prináša výberovú chronológiu o vyslaní slovenských policajtov do štátov Európskej únie (EÚ) pri riešení migračnej krízy a ochrane schengenských hraníc.

14. októbra 2015 - Slovenská republika (SR) vyšle do Maďarska 50 policajtov. Informáciu o ich vyslaní vzala vláda na vedomie. Týmto Slovensko zareagovalo na oficiálnu žiadosť maďarského ministra vnútra o výpomoc pri hliadkovej činnosti na území Maďarska pri riešení migračnej krízy a ochrane schengenských hraníc Európskej únie (EÚ).

20. októbra 2015 - Slovensko vyslalo policajnú jednotku v počte 50 policajtov s technikou do susedného Maďarska. Ide o najpočetnejšiu jednotku v doterajšej histórii Policajného zboru SR, ktorá bude pôsobiť v zahraničí. Je zložená z 20 policajtov z Úradu hraničnej a cudzineckej polície so skúsenosťami s ochranou hraníc, ktorých dopĺňajú príslušníci všeobecných policajných útvarov – obvodných policajných oddelení najmä z južných častí SR z Košického a Banskobystrického kraja.

27. októbra 2015 – Slovinsku by mali pomôcť zvládnuť utečeneckú krízu dve desiatky slovenských policajtov, informoval o tom viceprezident Policajného zboru SR Ľubomír Ábel. Mali by pomáhať slovinským kolegom pri zvládnutí migračného tlaku a plniť úlohy v oblasti kontroly slovinsko-chorvátskych hraníc.

3. novembra 2015 – Vyslanie jednotky 20 slovenských policajtov do Slovinska vzala na vedomie vláda SR na svojom mimoriadnom zasadnutí. Slovensko bude mať zahraničnú policajnú jednotku s 300 príslušníkmi, špeciálne určenú na ochranu schengenskej hranice Európskej únie. Jej vytvorenie schválila vláda na mimoriadnom zasadnutí.

6. novembra 2015 – Slovenská republika vyslala 20 policajtov, ktorí budú v Slovinsku. Vyslaní strážcovia zákona budú pôsobiť na hranici medzi dvoma členskými štátmi Európskej únie (EÚ) Slovinskom a Chorvátskom.

20. novembra 2015 – Do Maďarska odišli ďalší slovenskí policajti. Na hranici so Srbskom vystriedali doterajší kontingent slovenských strážcov zákona, ktorí tam pôsobil od 21. októbra 2015.

17. decembra 2015 - Česko, Slovensko, Maďarsko a Poľsko sa na stretnutí v Prahe dohodli, že poskytnú a budú koordinovať pomoc Macedónsku pri zvládnutí migračnej krízy v Európe.