Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

R. FICO: Dohoda s Britániou stojí za to, aby sme udržali EÚ pohromade

Na snímke premiér SR Robert Fico opúšťa budovu sídla EÚ v druhý deň summitu EÚ v Bruseli 19. februára 2016. Foto: TASR/AP

Za podstatné označil to, že sa za ňu postavil aj britský premiér David Cameron.

Brusel/Bratislava 20. februára (TASR) - Európska únia dala dohodou, ktorú odsúhlasili lídri členských štátov na summite v Bruseli, šancu Veľkej Británii zostať v dvadsaťosemčlenom bloku. V piatok to po skončení dvojdňového rokovania Európskej rady vyhlásil slovenský premiér Robert Fico.

Za podstatné označil to, že sa za ňu postavil aj britský premiér David Cameron. Ten na jej základe chce robiť v rámci referenda, ktoré plánuje vyhlásiť, kampaň v prospech zotrvania jeho krajiny v EÚ. Kompromisný návrh dohody upravuje vzťahy medzi Londýnom a EÚ na základe Cameronových požiadaviek.

Nimi chcel okrem iného zabrániť zneužívaniu sociálnych dávok v Británii. Nasledujúcich sedem rokov bude môcť požadovať štvorročné obmedzenie sociálnych benefitov pre prichádzajúcich zamestnancov z iných krajín EÚ a obmedziť tiež detské prídavky pre deti zahraničných zamestnancov, ktoré nežijú v Británii. Pre zahraničných pracovníkov, ktorí už v krajine pôsobia, sa pravidlo o znížení detských prídavkov bude týkať až od roku 2020. Novinkou, ktorá sa dostala do dohody je, že obmedzenie sociálnych benefitov môžu využiť tiež ostatné členské štáty únie.

Návrh ešte musí schváliť rada ministrov a zaťažkávacia skúška ju čaká v Európskom parlamente.

K ďalším oblastiam, ktoré Cameron navrhoval upraviť, sú vzťahy medzi členskými a nečlenskými štátmi eurozóny, konkurencieschopnosť EÚ a posilnenie právomocí národných parlamentov.

Fico upozornil, že týmto sa prvýkrát oficiálne pripustila dvojkoľajnosť vývoja Európskej únie. „Pretože jedno tempo vývoja bude v eurozóne, kde sme všetci za väčšiu mieru integrácie, spájania sa a spolupráce a druhé tempo bude medzi nečlenskými štátmi,“ vysvetlil. Spokojnosť však vyslovil s tým, že sa odbúra množstvo legislatívy, ktoré zbytočne zaťažuje podnikanie.

„Dohoda stojí za to, aby sme udržali Európsku úniu pohromade. Bolo by veľmi zlé, keby v čase rozdielnych názorov na migráciu, vychádzali na povrch javy, že nie sme ani schopní udržať sa pohromade,“ uzavrel premiér.