Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

VIDEO: R. FICO: Na predčasné voľby nie je dôvod, koalícia si verí

Na snímke v strede premiér SR R.Fico (SMER-SD), zľava predseda NR SR Andrej Danko (SNS) a sprava Vojtech Bugár (Most-Híd). Foto: TASR

Vládna koalícia sa zaviazala udržať v krajine stabilitu a opatreniami v prospech ľudí postaviť hrádzu extrémizmu, vyhlásil dnes predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico.

Bratislava 12. januára (TASR) - Koalícia je funkčná a stabilná, na predčasné voľby nie je dôvod. Vyhlásil to na dnešnej tlačovej konferencii koalície v Národnej rade SR predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico. "Dôverujeme si, rešpektujeme a sme pripravení spoločne veľmi tvrdo pracovať. Sme partia, kde platí slovo," povedal.



Vládna koalícia sa podľa jeho slov zaviazala udržať v krajine stabilitu a opatreniami v prospech ľudí postaviť hrádzu extrémizmu. Odmieta reči o predčasných voľbách. "Na takéto úvahy nie je žiadny dôvod, je to umelá bublina, ktorú sa niekto snaží vytvoriť," povedal Fico.

Tieto reči šíria podľa neho opozičné strany, ktoré označil za ničotu. "O predčasných voľbách hovoria tí, ktorí dnes nepredstavujú žiadnu alternatívu. To je ničota, to je alternatíva chaosu a nenávisti. Ľudia, ktorí sa na ničom nevedia dohodnúť. Toto nemôže byť alternatíva stabilnej vládnej koalície, ktorá vznikla na základe výsledkov demokratických parlamentných volieb," zdôraznil Fico. Odpoveďou extrémistom, bláznom a polobláznom v slovenskej politike má byť podľa neho zmysluplný program a konkrétne výsledky. To podľa Fica vláda verejnosti ponúka.



Fico hovoril tiež o viacerých prioritách, ľavicových opatreniach, ktoré pre ľudí chystajú jeho ministri. V súvislosti s bezpečnostnou situáciou je podľa Fica na čase uvažovať napríklad o spoločnej európskej armáde. Posilniť by sa mala podľa premiéra aj akcieschopnosť našej armády aj podmienky, v ktorých pracuje Policajný zbor. "Slovensko dnes musí byť schopné chrániť svoje hranice a garantovať bezpečnosť ľudí v ich domovoch," uviedol jednu z priorít tohto roka.



"Týmto trom politickým stranám sa podarilo postaviť vládu, za ktorú sa Slovensko nemuselo hanbiť," povedal predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko aj v súvislosti so slovenským predsedníctvom v Rade Európskej únie. Koalícia chce podľa neho viac rozvíjať sociálny pilier a počúvať ľudí a ich problémy.




"Táto vláda je stabilná, rokovania Národnej rady prebiehajú hladko, pretože sú všetky veci vopred konzultované na úrovni vlády, a čo je najdôležitejšie, že ľudí nezaťažujeme konšpiráciami, ale že veľmi citlivo vnímame, že ľudia majú právo mať sa lepšie a chceli by sme k tomu prispieť," doplnil šéf národniarov.



Podpredseda parlamentu a šéf Mosta-Híd Béla Bugár vyzdvihol priority jeho strany, ktorými sú právny štát, regionálny rozvoj, menšinové práva a občianska spoločnosť. Volá aj po zmene spôsobu výberu policajného prezidenta. Danko potvrdil, že prebieha diskusia o činnosti Policajného zboru aj o zlepšení podmienok vyšetrovania.



Bugár avizuje aj prijatie tzv. protikorupčnej doložky k zákonom. "Aby sme zmenšili priestor pre korupciu," vysvetlil s tým, že chce riešiť aj postihovanie internetovej kriminality. Na zreteli bude mať jeho strana aj zdravší život ľudí v regiónoch, ochranu životného prostredia, mieni meniť stavebný zákon. Ocenil, že v koalícii platia dohody. "Na čom sa dohodneme, to sa v Národnej rade zrealizuje a to je pre nás najdôležitejšie," uzavrel.

Matovičova reakcia: Obyčajným ľuďom sa život nezlepší


Na spoločnú tlačovú konferenciu koalície reagoval líder opozičného hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Premiér podľa neho opäť sľuboval ľuďom, čo už sľubuje desať rokov, Bugár oznámil, že na súdoch sa bude hovoriť po maďarsky a Danko nepovedal nič podstatné. "Zostáva nám konštatovať len jediné - obyčajným ľuďom sa na Slovensku v roku 2017 život nezlepší a zlepenec zlodejov urobí aj nemožné, aby sa udržal pri moci," doplnil Matovič.


Premiér o Beblavého návrhu: Je to výkrik



Návrh nezaradeného opozičného poslanca Národnej rady SR Miroslava Beblavého na zrušenie vyšších územných celkov (VÚC) predsedu vlády Roberta Fica nezaujíma. "Je to výkrik, nepodstatný, nezaujímavý, nikoho to netrápi, čo pán Beblavý v tejto situácii hovorí. Mňa tento návrh pána Beblavého absolútne nezaujíma, pretože je úplne irelevantný," vyhlásil Fico na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade SR. Beblavého označil za bezvýznamného poslanca.

Na snímke Miroslav Beblavý (nezaradený) počas 4. schôdze NR SR v Bratislave 17. mája 2016.
Foto: TASR/Michal Svítok


"Predstavte si, že máte nejakého samostatného bežca v Národnej rade, v podstate bezvýznamného poslanca bez akéhokoľvek politického krytia, ktorý prešiel už všetkými možnými politickými subjektmi, aké tu existujú. Poslanca, ktorý nevedel vysvetliť, odkiaľ zobral peniaze na výstavbu rodinného domu, ktorý zneužíval Transparency International. Poslanca, ktorého by som sa rád spýtal na pôsobenie možno jeho rodičov v súvislosti s privatizáciou. A tento samostatný úplne bezvýznamný bežec oznámi verejnosti, že on ide zrušiť VÚC. Nuž teda, oznamujem mu, že na zrušenie VÚC potrebuje zmenu Ústavy SR," reagoval na Beblavého návrh Fico.

Beblavý podľa neho nevolal koaličným stranám, aby s nimi hovoril o podpore jeho návrhu. Na zmenu ústavy treba aspoň 90 hlasov. Opozícia bez koalície nemá šancu takúto úpravu presadiť. Ani súčasná koalícia sama nemá ústavnú väčšinu a na prijatie ústavných zmien potrebuje pomoc koalície. Koaliční predstavitelia neraz žiadali opozíciu, aby svoje návrhy na ústavné zmeny konzultovala s koalíciou, keďže jej hlasy potrebuje. Podľa Fica nemožno fungovať tak, že niekto príde a ako hotovú vec oznámi, že ide zrušiť VÚC. "A pritom má jeden jediný hlas v Národnej rade," doplnil.

Fico pripomenul, že v parlamente je v druhom čítaní návrh na zrušenie druhého kola volieb predsedov krajov, tí by sa po novom mohli voliť len v jednom kole. Vláda návrh odobrila. "V druhom kole volieb do VÚC nám niekedy klesala účasť možno na 10 percent. Kde už je potom tá demokratickosť a miera zastúpenia ľudí pri rozhodovaní," vysvetlil zámer koalície nahradiť dvojkolovú voľbu jednokolovou.

Beblavý navrhuje s poslankyňou Katarínou Macháčkovou (nezaradená) zrušenie VÚC už v tomto roku, a to bez náhrady. Návrh predložili do parlamentu na najbližšiu schôdzu parlamentu. Štát by podľa Macháčkovej zrušením krajov počas najbližších piatich rokov ušetril viac ako 200 miliónov eur, a to zrušením volieb či nákladov na fungovanie zastupiteľstva. Opozičná poslankyňa tvrdí, že po pätnástich rokoch existencie možno zhodnotiť, že žiaden zo zásadných cieľov VÚC sa nenaplnil. Na podporu svojho návrhu spúšťajú Beblavý a Macháčková aj online petíciu. Cieľom je vytvoriť verejný tlak na presadenie tohto kroku.

VÚC vznikli v roku 2001 za prvej vlády Mikuláša Dzurindu, dovtedy bola SR rozdelená na tri kraje. Vyššie územné celky sú najvyššia územná samosprávna jednotka na Slovensku. Do ich pôsobnosti patria napríklad cesty II. a III. triedy, stredné školstvo, zdravotnícka sústava či kultúrne ustanovizne.