Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

R. Fico: Kvalitu slovensko-českých vzťahov nám môže závidieť celý svet

Predseda vlády SR Robert Fico (vľavo) a predseda vlády ČR Petr Nečas (zakrytý) si na hrebeni Veľkej Javoriny pripili slivovicou počas Slávností bratstva Čechov a Slovákov Foto: TASR/Radovan Stoklasa

"Nerád by som sa vracal do minulosti, dôležité je, aká je prítomnosť a čo nás čaká v budúcnosti," skonštatoval premiér.

Veľká Javorina/Praha 29. júla (TASR) – Česká a Slovenská republika dnes veľmi úzko spolupracujú a kvalita našich vzťahov je taká vysoká, že nám môže závidieť celý svet. Na dnešných Slávnostiach bratstva Čechov a Slovákov na Veľkej Javorine v okrese Nové Mesto nad Váhom to povedal slovenský premiér Robert Fico.

"Nerád by som sa vracal do minulosti, dôležité je, aká je prítomnosť a čo nás čaká v najbližších rokoch. Opierajme sa o fantastické vzťahy medzi ľuďmi bez ohľadu na to, kto bude viesť slovenskú a českú krajinu," reagoval predseda vlády SR na česko-slovenské vzťahy takmer 20 rokov po rozdelení Československa.

Fico v príhovore vyzdvihol historické súvislosti meruôsmych rokov, na ktoré už niekoľko desaťročí nadväzuje aj neformálne stretávanie sa Slovákov, Moravanov a Čechov no Veľkej Javorine.

Tu bude player


Podľa českého premiéra Petra Nečasa sú vzťahy medzi českým a slovenským národom viac ako priateľské nielen na najvyššej politickej úrovni, ale aj na úrovni vyšších územných celkov, samospráv, občianskych združení a samotných obyvateľov. "Ťažko nájsť v Európe dva národy, medzi ktorými sú tak priateľské a bratské vzťahy, ako medzi Čechmi a Slovákmi," uzavrel Nečas.



Pred asi tisíckou ľudí z oboch strán spoločnej hranice sa s výnimkou prezidentov oboch krajín predstavila kompletná politická špička. Okrem premiérov i predseda NR SR Pavol Paška, predseda Senátu Parlamentu Českej republiky Milan Štech, predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Miroslava Němcová, ktorí ešte pred začiatkom slávností položili kytice k Pamätníku česko-moravsko-slovenskej vzájomnosti na hrebeni Veľkej Javoriny.

"Vždy, keď sem idem, uvedomujem si, ako bravúrne po rozdelení Slováci a Česi zvládli to, že zostali priatelia. Keď sa pozriete na to, v akom stave je svet okolo nás, tak náš príklad je mimoriadna hodnota," povedala pre TASR Němcová.

Podľa predsedu NR SR Pavla Pašku je stretávanie sa Slovákov a Čechov niečo úplne prirodzené. "Niet lepšieho dôkazu, ako ten čas, ktorý uplynul od prvého stretnutia na tomto mieste. Nielen pred 150 rokmi, ale aj pred takmer 20 rokmi, keď sa začala naša samostatnosť. Bolo to precítené, keď naši priatelia spievali českú a potom aj slovenskú hymnu. Mali sme pocit, ako keď sme ju spievali pred rokmi spoločne," doplnil Paška.

A keďže slávnostiam po troch rokoch konečne žičilo aj počasie, ich účastníci si prišli na svoje aj vďaka kultúrnemu programu v tamojšom prírodnom amfiteátri. V ňom sa predstavili Dychová hudba Šarovec, spevácke skupiny Boršičané a Klenotnica, folklórne skupiny Kubra a Dolinečka, folklórne súbory Kopaničiar, Radošov a Buchlovice a niekoľko ďalších umeleckých telies zo Slovenska a Moravy.