Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Fica vraj zámerne vlákali do konšpiračného bytu z kauzy Gorila

Foto: TASR/Michal Svítok

S týmto nápadom mal podľa Nicholsona prísť posledný náčelník ŠtB Alojz Lorenc, ktorý v tom čase pre finančnú skupinu pracoval.

Bratislava 15. marca (TASR) - Predseda Smeru-SD Robert Fico mal byť do konšpiračného bytu známeho z kauzy Gorila vlákaný zámerne. Uvádza to dnešné vydanie denníka Sme. Odvoláva sa pritom na tvrdenie novinára Toma Nicholsona, ktorý túto verziu zverejnil v relácii Hyde park na ČT 24. Nicholson mal vychádzať z informácií od odchádzajúcej premiérky Ivety Radičovej, s ktorou sa rozprával zhruba pred dvoma týždňami.

Schôdzku Fica so spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom mala údajne zinscenovať predmetná finančná skupina po tom, ako sa vo februári 2006 dozvedela o odpočúvaní bytu Slovenskou informačnou službou (SIS). Malo ísť o špeciálnu taktiku Penty, ktorá inscenovala situácie tak, aby mohla byť neskôr celá akcia vyhodnotená ako nevierohodná.
Posledný náčelník ŠtB Alojz Lorenc
Foto: TASR/Vladimír Benko


S týmto nápadom mal podľa Nicholsona prísť posledný náčelník ŠtB Alojz Lorenc, ktorý v tom čase pre finančnú skupinu pracoval. Vylákanie Fica mohlo byť súčasťou plánu. "Jeho prítomnosť v byte možno chápať aj ako snahu dostať ho do situácie, aby bol vydierateľný. To však neznamená, že sa sám nerozhodol. On tam nebol unesený," cituje denník Nicholsona. Penta tieto tvrdenia považuje za fikciu.


Kto je Alojz Lorenc?

Bol to posledný náčelník Štátnej bezpečnostnej služby (ŠtB). Lorenc celú svoju kariéru pracoval v bezpečnostných zložkách. Najvyšší post sa mu podarilo dosiahnuť v roku 1985, keď dostal funkciu prvého námesntíka ministra vnútra Vajnara. Od reorganizácie ŠtB v roku 1988 kontroloval väčšinu jej zložiek.

Počas nežnej revolúcie Lorenc vydal rozkaz, aby ŠtB nezasahovala do priebehu demonštrácie. Lorenc neskôr nechal skartovať záznam evidovaných agentov ŠtB. Za svoje činy z čias komunizmu ho v roku 1993 v ČR odsúdili na štyri roky nepodmienečne. Trest si však nikdy neodpykal. Potom odišiel na Slovensko, kde trestné stíhanie zastavili a až v roku 2002 dostal 15 mesiacov nepodmienečne.