Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

VIDEO: R. Fico: Na summite si chceme urobiť inventúru politík EÚ

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico počas zasadnutia Výboru NR SR pre európske záležitosti, 28. júna 2016 v Bratislave. Foto: TASR/Jakub Kotian

Slovenský premiér verí, že Slovensko počas predsedníctva podá profesionálny výkon.

Štrasburg 6. júla (TASR) – Na bratislavskom summite EÚ si chceme urobiť inventúru politík EÚ - existujú minimálne tri oblasti, v ktorých by toto stretnutie na najvyššej úrovni malo priniesť závery, povedal dnes v Štrasburgu slovenský premiér Robert Fico.

Prvou z tém bude oblasť komunikácie EÚ s európskou verejnosťou, ktorá dôsledne zlyháva, vysvetlil slovenský ministerský predseda na spoločnej tlačovej konferencii s predsedom Európskeho parlamentu (EP) Martinom Schulzom.

Druhou témou je oblasť, v rámci ktorej treba reagovať na bezpečnostné riziká, pokračoval Fico na tlačovej besede, ktorá sa konala po predstavení priorít slovenského predsedníctva v pléne EP.

Septembrový summit v Bratislave by mal podľa Fica taktiež ponúknuť odpovede na najaktuálnejšie hospodárske a sociálne témy. "Je asi málo, keď povieme, že chceme hospodársky a sociálny rast: tieto sľuby sú verejnosťou považované za triviálne," povedal predseda slovenskej vlády. Podľa neho potrebuje v tejto oblasti Európa priniesť niečo nové, čo ešte nebolo povedané.

Fico podľa svojich slov podporuje veľmi ostrú, otvorenú a priamu diskusiu v Bratislave. Zároveň dodal, že existuje aj obrovské množstvo pozitívnej agendy, ktorú Slovensko musí vedieť predať. Počas predsedníctva sa chce oprieť o tím ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a jeho skúsenosti.

Podľa jeho slov ak sa podarí zorganizovať bratislavský summit v spolupráci s európskymi inštitúciami, bude to niečo nové, čo iné predsedníctva ešte nemali.

Slovenský premiér verí, že Slovensko počas predsedníctva podá profesionálny výkon. Je si istý, že skúsenosti, ktoré nabral počas vládnutia na Slovensku, mu pomôžu aj pri procesoch počas brexitu.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz poprial Slovensku počas nadchádzajúceho šesťmesačného obdobia veľa úspechov. Zároveň potvrdil, že parlament sa bude intenzívne podieľať na jeho príprave. Je presvedčený, že SR sa nemôže na summite v Bratislave uspokojiť len s tým, že bude debatovať - musí to byť o vôli 27 štátov kooperovať, efektívne konať a hľadať riešenia. To je ústredný cieľ.

"Domnievam sa, že teraz nemusíme viesť inštitucionálne diskusie," povedal Schulz. Podľa neho je totiž v súčasnosti potrebné sústrediť sa na dve veci: na manažment brexitu a na druhej strane na potenciály, ktoré ponúkajú európske zmluvy.