Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

R. Fico: Nič nebráni novej voľbe generálneho prokurátora

Slovenský premiér Robert Fico Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenský premiér dnes reagoval na rozhodnutie prezidenta Ivana Gašparoviča o nevymenovaní Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora.

Bratislava 3. januára (TASR) – Národnej rade SR nič nebráni, aby spustila novú voľbu generálneho prokurátora. Vyhlásil to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý reagoval na rozhodnutie prezidenta Ivana Gašparoviča o nevymenovaní Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Opozícii odkázal, že "máme demokratický systém" a väčšine v parlamente nemôže nič brániť, aby novú voľbu spustila.

"Za to, kde sa dnes nachádzame, zodpovedajú len tí páni, ktorí dnes tak hlasno kričia," reagoval na opozičnú kritiku prezidentovho rozhodnutia Fico. Podľa neho je teraz na predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi, nakedy určí termín na predloženie kandidátov do voľby generálneho prokurátora a termín novej voľby. Dodal, že mu záleží na tom, aby nový generálny prokurátor mal podporu samotných prokurátorov. "Budeme podporovať len takého kandidáta, ktorý bude mať podporu prokuratúry ako takej," povedal Fico. O konkrétnych menách hovoriť nechcel.



"Pokiaľ nebudú existovať právne prekážky, ako napríklad rozhodnutie Ústavného súdu o predbežnom opatrení, nič nemôže zabrániť Národnej rade, aby si splnila svoju úlohu a predložila prezidentovi kandidáta," povedal Fico. Ak by hrozilo, že v čase voľby generálneho prokurátora by mohol Ústavný súd rozhodnúť o predbežnom opatrení, premiér by podľa svojich slov považoval za korektné počkať na toto rozhodnutie. "Avšak nebudeme v žiadnom prípade čakať na rozhodnutie o merite podaných ústavných sťažností," vyhlásil Fico.

R. Fico: To, čo dnes predvádza opozícia je farizejstvo, ktoré nemá obdobu






R. Fico: Nebudeme spochybňovať právo odmietnutého kandidáta





R. Fico: Prokuratúra a aj samotná Generálna prokuratúra potrebujú novú hlavu