Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

R. FICO: Nie som pacientom kliniky doktora Kostku

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Fico kritizoval médiá za to, ako informovali o zmluve medzi klinikou a VšZP.


Bratislava 3. februára (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) dnes odmietol, že by patril medzi prominentov, ktorí vyžívajú služby Kliniky Kostka. "Chcem povedať veľmi jasne, aby neboli žiadne pochybnosti, ja nie som pacientom kliniky pána doktora Kostku," povedal šéf kabinetu.

Fico kritizoval médiá za to, ako v utorok (2.2.) informovali o zmluve medzi klinikou a štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP). Poukazuje, že špeciálny kód dostala klinika ešte za predchádzajúcej vlády. "Neobviňujte nás z vecí, za ktoré nezodpovedáme," uviedol s tým, že za pôsobenia jeho kabinetu kód klinike vlani zobrali, čo už nikto nechce vidieť.

Premiér tiež reagoval na vlaňajšie poskytnutie dotácie z jeho rezervy pre neziskovku spolupodnikateľky a finančnej manažérky kliník Slávky Kostkovej. "Zo svojej rezervy v súlade so zákonom som podporil mnohé zdravotnícke zariadenia, ktoré majú zmluvy s poisťovňami na nákup rôznych zariadení," skonštatoval s tým, že pokiaľ niekto dotáciu zneužije, musí ju podľa pravidiel vrátiť.

Mimoparlamentná strana #Sieť v utorok upozornila, že za Ficovej vlády sa mimoriadne začalo dariť lekárovi Pavlovi Kostkovi, ktorý na klinikách poskytuje masáže či rehabilitácie. Umožniť to mal špeciálny kód výkonu zdravotnej starostlivosti. Podľa podpredsedu #Siete Miroslava Beblavého využívajú služby Kostkových zariadení manželky ministrov, s viacerými členmi kabinetu mal byť videný na káve. Transparency International Slovensko zároveň zistila, že Kostkovci dostali peniaze aj z rezervy premiéra i eurofondov.

VšZP ešte v utorok argumentovala, že unikátny kód pre Kliniku Kostka zazmluvnila ešte v roku 2011 za pôsobenia nominanta KDH Mariana Faktora. Ten zase odkázal, že za to, ako sa z 10.000 eur mesačne zazmluvnených výkonov stalo 1,5 milióna eur ročne, zodpovedá iba Smer. Majiteľ kliník Pavol Kostka kritiku #Siete odmietol a označil ju za predvolebnú kampaň.