Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

R. Fico: Ochrana detí je prioritou, odmietam do nej vnášať politiku

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico Foto: TASR - Martin Baumann

V kategórii Sociálny čin roka ocenenie získali manželia Perašínovci a Holenkovci, Judita Nagyová Raçi, ako aj manželia Gurkovci.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Ochrana detí a mládeže je prioritou vlády SR. Uviedol to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD) v Bratislave na slávnostnom odovzdávaní ocenení Sociálny čin roka a ocenení pre zamestnancov detských domovov (DeD) a zamestnancov oddelení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately úradov práce, sociálnych vecí a rodiny. Odmietol pritom vnášanie politického boja do tejto citlivej sociálnej oblasti.

"Veľmi si vážim, že často, za nie práve najlepších ekonomických podmienok musíte profesionálne a objektívne obhajovať záujmy dieťaťa, a to často aj pri rozličných záujmoch a postojoch rodičov a že za to čo robíte, ste predmetom kritiky, veľakrát nevyberanej a že sa možno stávate aj predmetom politického súboja, ktorý ja principiálne na tomto mieste chcem odmietnuť," povedal predseda vlády SR.

"Môžem s veľkým potešením povedať, že pre budúci rok budeme môcť zvýšiť materský príspevok, zvýšiť rodičovský príspevok a postupne realizovať niektoré veci, ktoré sa týkajú mladých rodín a detí, čo celkom iste spoločnosť a mladé rodiny privítajú," oznámil okrem iného vo svojom príhovore šéf Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (Smer-SD).

Ocenenie v kategórii zamestnancov detských domov získala Jarmila Megová z DeD Ilava-Klobušice, Terézia Bakoňová z DeD Prešov, Martina Mikluščáková z DeD Hurbanova, Košice, ďalej Eva Kmecová z DeD Uralská, Košice, Oľga Belianská z DeD Prievidza, ako aj Milota Brndiarová z DeD Škovránok Hnúšťa a Mária Harisová z DeD Kolárovo.

V kategórii zamestnanci neštátnych akreditovaných subjektov DeD ocenili Martu Rehákovú z Domova detí sv. Antona, o. z., Rohožník, Annu Lihositovú a Máriu Marákovú, obe z Detského domova Pre Teba, Prešov.

V kategórii zamestnancov sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately dostala ocenenie Svetlana Kertisová z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) Michalovce, Lucia Kecskésová z ÚPSVaR Nové Zámky, Suchoža Oskár z ÚPSVaR Trebišov, Jana Šimovičová z ÚPSVaR Nové Mesto nad Váhom, Lívia Madáčová z ÚPSVaR Rožňava, Mária Bolebruchová z ÚPSVaR Bratislava a Eva Kuzbelová z ÚPSVaR Banská Bystrica.

V kategórii Sociálny čin roka ocenenie získali manželia Perašínovci a Holenkovci, Judita Nagyová Raçi, ako aj manželia Gurkovci.