Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

R. Fico odletel na fórum o spolupráci s Čínou, stretne sa aj s Orbánom

Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenský premiér chce v prípade Číny nadviazať na predchádzajúce kontakty z čias jeho prvej vlády v rokoch 2006 až 2010.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Ekonomická spolupráca a spoločný rast krajín strednej Európy a Číny je hlavným motívom hospodárskeho fóra Poľsko - stredná Európa - Čína, na ktoré dnes do Varšavy odletel predseda vlády SR Robert Fico. Počas svojej pracovnej cesty absolvuje aj bilaterálne stretnutia s čínskym premiérom Wen Ťia-paom, predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom a poľským náprotivkom Donaldom Tuskom.

Stretnutie lídrov strednej Európy a Číny sa uskutočňuje v čase zvyšujúcej sa spolupráce medzi európskym kontinentom a Čínou, ktorá zahrňuje strategické partnerstvo medzi EÚ a touto krajinou. Počas pracovného stretnutia a spoločného obeda budú diskutovať o prehĺbení vzájomnej spolupráce, investíciách, ale aj o možnostiach kooperácie pri moderných a zelených technológiách.

Slovenský premiér chce v prípade Číny nadviazať na predchádzajúce kontakty z čias jeho prvej vlády v rokoch 2006 až 2010. "Mimoriadne nám záleží na ekonomickej dimenzii zahraničnej politiky, preto budú určite dominovať témy tohto charakteru," deklaroval tento týždeň Fico.

So svojím maďarským partnerom Viktorom Orbánom neplánuje slovenský premiér hovoriť o problematike dvojakého maďarského občianstva. "Ešte som nemal možnosť sa stretnúť s predsedom maďarskej vlády, a preto by bola škoda, keby sme nevyužili túto príležitosť," zdôraznil. Ubezpečil, že pôjde na túto schôdzku len so sociálnymi a ekonomickými témami a z nich vyplývajúcimi vzájomne výhodnými projektmi. "Nemám dôvod o ničom inom s maďarským partnerom hovoriť," avizoval Fico.

Na dnešné fórum vo Varšave bolo pozvaných 15 predsedov vlád z Albánska, Bulharska, Bosny a Hercegoviny, Českej republiky, Čiernej Hory, Estónska, Chorvátska, Litvy, Lotyšska, Macedónska, Maďarska, Rumunska, Slovenska, Slovinska a Srbska.