Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

R. FICO: Opozícia atakuje všetky úspešné vládne projekty

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico počas 164. schôdze vlády SR 27. mája 2015 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Povedal to na dnešnej tlačovej konferencii premiér Robert Fico.

Bratislava 29. mája (TASR) - Len čo sa ukáže, že niektorý z projektov vlády SR je úspešný, opozícia ho okamžite atakuje. Týka sa to aj novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorú opozícia napadla na Ústavnom súde SR. Povedal to na dnešnej tlačovej konferencii premiér Robert Fico. "ÚS SR rozhodol, že zákon, ktorý sme prijali, je ústavný. Nie sú v ňom prvky diskriminácie ani nútenej práce," informoval premiér.

Novelou zákona sa zaviedla povinnosť, že poberatelia dávok v hmotnej núdzi si ich musia odpracovať v rámci malých obecných služieb. Toto sa nepáčilo 30 opozičným poslancom. Podľa premiéra však ten, kto poberá dávky v hmotnej núdzi, musí mať aj nejaké povinnosti. "Prekvapilo ma, že skupina poslancov za opozíciu, a sú v nej zastúpené všetky strany z opozície, napadla tento zákon na Ústavnom súde SR. Idú chrániť tých, ktorí poberajú dávku v hmotnej núdzi a nechcú, aby mali nejakú povinnosť. Kde je štátny záujem opozície?" podotkol premiér.

Uviedol, že v tomto zákone nie sú žiadne prvky diskriminácie ani nútenej práce. "Pokiaľ osoba odmietne pracovať, dochádza k odňatiu alebo kráteniu dávky. Skupina opozičných poslancov teda chce, aby tí, čo nepracujú a poberajú dávky, aby nemali žiadne povinnosti. Hneď, ako ide o úspešný projekt vlády, opozícia ho okamžite atakuje," dodal Fico.

Podľa opozície znenie zákona, ktoré začalo platiť od začiatku minulého roka, porušovalo právo na pomoc, ktorá je nevyhnutná na zabezpečenie základných životných podmienok. Poslanci tvrdili, že novela na jednej strane stanovuje, čo sú základné životné podmienky, na druhej strane však vytvára reálnu situáciu, v ktorej nebude mať dotknutá osoba tieto podmienky zabezpečené. Stať sa to môže v prípade, ak ľudia v hmotnej núdzi odmietnu odpracovať za mesiac 32 hodín v rámci menších obecných služieb alebo dobrovoľných činností.