Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

R. Fico: Pokúsime sa zostaviť vládu, nebude to ľahké

Na Slovensku sa v sobotu 5. marca 2016 uskutočnili parlamentné voľby, v ktorých sa o priazeň voličov uchádzalo 23 politických strán. Na snímke predseda Smeru-SD a premiér SR Robert Fico počas tlačovej konferencie v skorých ranných hodinách v centrále strany v nedeľu 6. marca 2016. Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa Roberta Fica zostavovanie nového kabinetu nebude ľahké, pričom to bude trvať dlhšie ako obyčajne.

Bratislava 6. marca (TASR) - Smer-SD vyhral po štvrtý raz parlamentné voľby, a preto mu podľa jeho predsedu Roberta Fica vzniká povinnosť pokúsiť sa zostaviť zmysluplnú a stabilnú vládu. Vyhlásil to dnes ráno po sčítaní vyše 86 percent hlasov, na základe ktorých mala jeho strana takmer 28,8 percenta.

Podľa Fica zostavovanie nového kabinetu nebude ľahké, pričom bude trvať dlhšie ako obyčajne. "Určite treba spraviť všetko pre to, aby ani nebola pravdepodobnosť predčasných parlamentných volieb, ani žiadne iné experimenty, ktoré by narušovali predstavu o parlamentnom demokratickom systéme," konštatoval.

Potvrdil, že podľa všetkého už dnes začne s prvou komunikáciou. Pripomenul, že Smer-SD pred voľbami nevylúčil žiadnu politickú stranu zo spolupráce. "Bolo by predčasné, keby som teraz naznačoval, ktorým smerom sa chceme pustiť," dodal. Ako poznamenal, prvé predbežné rokovania ukážu existenciu partnerov na zostavenie zmysluplnej vlády. "Vždy treba mať k dispozícii solídnu nadpolovičnú väčšinu a na základe toho by sa dalo uchádzať o získanie poverenia na zostavenie novej vlády," priblížil ďalšie kroky.

Fico sa netajil tým, že pre svoju stranu očakával výsledok na úrovni 33 percent. Ten aktuálny však označil za solídny. "Sme niekde na úrovni roku 2006, keď sme prvýkrát vstupovali do vlády," pripomenul. Považuje to za daň za dlhovekosť v politike. "S tým musíte rátať," uzavrel.