Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

VIDEO: FICO NA SUMMITE: Kvóty sú politicky mŕtve, ale právne žijú

Slovenský premiér Robert Fico prichádza na summit lídrov členských krajín EÚ v Bruseli vo štvrtok 20. októbra 2016. Všetkých 28 lídrov členských štátov Európskej únie sa vo štvrtok v Bruseli stretli prvýkrát od britského rozhodnutia opustiť spoločenstvo. Summit zameraný na migráciu a vzťahy s Ruskom sa bude odohrávať v tieni humanitárnej krízy v sýrskom meste Aleppo a v čase, keď je pre hroziaci neúspech obchodnej dohody s Kanadou v stávke renomé EÚ. Foto: TASR AP

Premiér R. Fico na summite Európskej rady v Bruseli informoval o prácach na alternatívnom návrhu reformy azylovej politiky. Povedal aj, že vyjadrenia prezidenta SR na adresu V4 nie sú adekvátne.

Brusel 20. októbra (TASR) – Pracujeme na alternatívnom návrhu reformy azylovej politiky, ktorá by mohla nahradiť systém povinných kvót. Na summite Európskej rady v Bruseli o tom dnes médiá informoval slovenský premiér Robert Fico.




"Oznámil som kolegom, že chceme hneď po summite predstaviť alternatívny návrh, ako postupovať pri reforme azylového systému," uviedol Fico. Na návrhu spolupracuje s Európskou komisiou a plánuje ho predstaviť budúci týždeň, keď bude spracovaný do zrozumiteľnej podoby.

V súčasnosti je na stole návrh Európskej komisie na reformu európskej azylovej politiky, ale podľa Fica si len ťažko získava podporu medzi členskými štátmi, pretože obsahuje permanentný systém povinných kvót. Premiér v tejto patovej situácii považuje za povinnosť Slovenska v pozícii predsedníckeho štátu Rady EÚ predložiť alternatívu a hľadať východisko.

"Kvóty sú politicky mŕtve, nikto ich nerešpektuje, nikto ich neaplikuje, ale právne žijú, lebo rozhodnutie ministrov vnútra stále existuje," skonštatoval Fico. V tejto súvislosti uviedol, že Slovensku stále záleží na žalobe, ktorú pre kvóty podalo, a chce, aby to bolo uvedené aj v zázname rokovaní zo summitu.

Podľa Fica je každý členských štát ochotný prejaviť solidaritu, ale každý to môže spraviť iným spôsobom. Ak by sa preto Slovensku podarilo presadiť kompromis v otázke reformy azylovej politiky, považoval by to úspech slovenského predsedníctva.

Predseda vlády chce, aby sa slovenský návrh azylovej reformy stal po budúcom summite Európskej rady v decembri predmetom politických rokovaní. Nevylúčil, že sa pre neho pokúsi získať podporu od jednotlivých únijných premiérov.

Na začiatku summitu sa Fico stretol s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorá vyjadrila podporu prioritám EÚ dohodnutým na neformálnom summite v Bratislave. Fico vyzdvihol, že sa slovenskému predsedníctvu podarilo ratifikovať parížsku klimatickú dohodu a pomôcť Bulharsku s ochranou vonkajšej hranice únie. "Ukazuje sa, že ak si niečo naplánujeme a aj sa tomu venujeme, prichádzajú výsledky," zhrnul Fico.

Na margo obchodnej dohody CETA s Kanadou vyhlásil, že únia je veľmi blízko k jej odsúhlaseniu a definitívne rozhodnutie padne už možno dnes v noci.


Fico: Slová prezidenta Kisku na adresu V4 sú neadekvátne



Kritika prezidenta SR Andreja Kisku na adresu Vyšehradskej štvorky (V4) bola neadekvátna. Uviedol to predseda vlády SR Robert Fico pred začatím summitu EÚ v Bruseli, ktorému predchádzalo už tradičné stretnutie lídrov tohto regionálneho zoskupenia.



"Nerozumiem slovám pána prezidenta Kisku na adresu V4. Sú neadekvátne, lebo keby nebola V4, tak máme dnes povinné kvóty, keby nebola V4, tak Slovensko nemôže ošetrovať vlastné záujmy, pokiaľ ide o plyn, ktorý prechádza cez našu krajinu," skonštatoval premiér.

Fico zdôraznil, že aj dnešné rokovanie premiérov V4 v Bruseli potvrdilo, že tieto štyri krajiny sú schopné koordinovať svoje postoje a kým takéto regionálne združenie, ktoré zahŕňa vyše 60 miliónov obyvateľov, spoločne postupuje, tak je schopné dosiahnuť aj veľké výsledky.

Premiér odmietol Kiskove slová, že vyšehradská štvorka "má zlý imidž", a v tejto súvislosti, rovnako ako aj s odkazom na stretnutie prezidenta SR s dalajlámom, odkázal, že prezident by mal menej počúvať svojich poradcov.

Fico upozornil, že ako predseda vlády zodpovedá za hospodárske vzťahy s inými krajinami a za to, aby vznikali obchodné príležitosti.

"To, čo urobil Kiska, jednoznačne poškodilo slovensko-čínske vzťahy a na tom nie je nič tajomné," uviedol Fico s doplnením, že v rovnakom duchu sa už vyjadril aj šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.