Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

R. FICO: Slovensku sa darí, ekonomika tento rok porastie o 3,6 %

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico informuje médiá počas brífingu o aktuálnej bezpečnostnej situácii v priestoroch Úradu vlády SR v Bratislave v piatok 29. júla 2016. Foto: TASR - Martin Baumann

Vývoj v roku 2016 podľa Fica absolútne zodpovedá predikciám a sľubom, ktoré dala predchádzajúca vláda Smeru-SD začiatkom roka.

Bratislava 19. septembra (TASR) – Slovenská ekonomika v tomto roku porastie o 3,6 %. O novej makroekonomickej prognóze na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave informoval premiér Robert Fico (Smer-SD), podľa ktorého sa Slovensku darí a krajina sa radí medzi najrýchlejšie rastúce ekonomiky v Európskej únii. Hlavný podiel na hospodárskom raste má spotreba domácností.

Vývoj v roku 2016 podľa Fica absolútne zodpovedá predikciám a sľubom, ktoré dala predchádzajúca vláda Smeru-SD začiatkom roka. "S veľkým potešením beriem na vedomie, že hospodársky rast by mal byť v roku 2016 na úrovni 3,6 %, čo nás zaraďuje medzi najrýchlejšie rastúce ekonomiky v EÚ. Dá sa predpokladať, že rovnakým tempom pôjdeme aj v roku 2017. Tu musíme brať ešte do úvahy aj negatívny faktor, a to je brexit. Sú odhady, že brexit by mohol na hospodárskom raste ubrať asi 0,2 %," uviedol.

Za dobrú správu premiér označil, že hlavný podiel na hospodárskom raste má spotreba domácností. Nový rekord by mala podľa neho dosiahnuť výroba automobilov, čo potiahne dynamiku exportu nad hranicu 5 %. Prognóza ministerstva financií predpokladá, že ohlásené investície v tomto sektore vrátane automobilky Jaguar Land Rover či investícia bratislavského obchvatu budú koncentrované do posledného štvrťroku 2016.

Fico pripomenul prísľub vlády vytvoriť 100.000 pracovných miest v najbližších štyroch rokoch. "Len v tomto roku vznikne takmer 50.000 nových pracovných miest – 48.000. Rast by mal byť vo všetkých sektoroch a my dnes už konštatujeme historicky najvyššiu zamestnanosť na Slovensku. Polovičku z tohto plánu splníme za necelých 10 mesiacov roka 2016," zdôraznil.

Ako dodal, naďalej sa predpokladá pokles nezamestnanosti a štát musí riešiť problém s nedostatkom pracovných síl. Slovensko sa podľa premiéra možno už tento rok dotkne historicky najnižšej miery nezamestnanosti z roku 2008.

Fico zároveň poukázal na to, že vláda stále nie je spokojná s dynamikou rastu miezd v porovnaní so zvyšovaním sa produktivity. Vyčíslil, že priemerná nominálna mzda v národnom hospodárstve by mala dosiahnuť 908 eur pri raste na úrovni 2,8 %. Rast reálnych miezd prekročí vďaka deflácii 3 % a zopakuje minuloročné tempo. Spotrebiteľské ceny už dlhšie obdobie klesajú, tento rok by sa mali znížiť o 0,5 %.

"Slovensku sa darí. Slovensko šliape, ekonomicky, finančne, medzinárodne je krajina, ktorá má čo ponúknuť. Ak k tomu ešte pridáme elementárnu mieru politickej stability, som presvedčený, že Slovensko má na to, aby sa približovalo výrazným tempom k priemernej životnej úrovni EÚ," uzavrel premiér.

Ministerstvo financií podľa šéfa rezortu Petra Kažimíra (Smer-SD) očakávalo, že vzhľadom na vlaňajšie dočerpávanie eurofondov bude tohtoročný hospodársky rast za minuloročným rastom ekonomiky na úrovni 3,6 % pokrivkávať, odhady hovorili o vyše 3 %. "Ak vieme, že nečerpáme európske fondy tak dynamicky ako v minulom roku, tak je nám jasné, že všetky ďalšie zložky ekonomického rastu sú v oveľa lepšom stave, ako sme očakávali. Máme tu najväčší rast spotreby domácností od roku 2008," podčiarkol. Dobre sa darí aj exportu, za čím majú byť spoločné rozhodnutia vlády a súkromného sektora.

Kažimír priblížil, že na budúci rok by mala ekonomika rásť o 3,5 %. V tomto odhade je podľa neho zarátaný aj možný negatívny vplyv brexitu vo výške 0,2 % HDP. "Túto hodnotu vnímame ako pozitívne riziko. Je možné, že práve pre politické šarvátky a predlžovanie rokovaní sa tento negatívny dosah bude posúvať a tým aj rozplývať v čase," vysvetlil. V roku 2018 by mal hospodársky rast dosiahnuť 3,9 % a v roku 2019 4,4 %.