Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

R. FICO: Smer-SD plní sny Mikuláša Dzurindu

Konferencia strany strany Smer-SD o aktuálnych spoločenských a politických otázkach v kongresovej hale Agrokomplexu v Nitre 21. októbra 2017. Foto: TASR Henrich Mišovič

Líder strany to povedal v súvislosti s minimálnou mzdou, ktorá by už v rolu 2019 by mala prekročiť hranicu 500 eur. Takže v budúcnosti ju naozaj zdvojnásobíme, uviedol na konferencii v Nitre.

Nitra 21. októbra (TASR) – Výpočtom úspechov Smeru-SD a slovenskej vlády začal premiér Robert Fico konferenciu strany, ktorá sa v sobotu koná v Nitre. Podľa neho dnes Smer-SD plní sny Mikuláša Dzurindu o dvojnásobných platoch. "My sme už zvýšili minimálnu mzdu o 90 percent a už v rolu 2019 by mala prekročiť hranicu 500 eur, takže v budúcnosti ju naozaj zdvojnásobíme," vyhlásil Fico.

Pokračoval, že na Slovensku sa podarilo za roky 2016 a 2017 vytvoriť 129.424 nových pracovných miest a nezamestnanosť klesla na historické minimum 6,42 percenta. "Rastú reálne mzdy a HDP na obyvateľa prepočítaný podľa kúpnej sily bol vo februári 2017 na úrovni 77 percent priemeru EÚ. V roku 2020 chcem dosiahnuť vyrovnaný rozpočet, ale nie je to pre nás posvätná krava. Nebudeme stále počúvať šetrite, šetrite. Kedy, preboha, máme ľuďom niečo dať, ak nie teraz? Chceme ľuďom niečo dať v podobe štvrtého sociálneho balíčka," povedal Fico.

Balíček má obsahovať zvýšenie príplatkov za prácu v noci, počas štátnych sviatkov a v sobotu a nedeľu, podporu cestovania a presťahovania za prácou, zvýšenie podpory rodinného opatrovateľstva a ďalšie opatrenia. Smer-SD chce podľa Fica predložiť aj návrh novej ústavno-právnej úpravy sociálnych práv. "Pôjde napríklad o zakotvenie inštitútu minimálnej mzdy do ústavy, aby sme zabránili pravici špekulovať o tejto téme. Toto je naša svätá povinnosť," povedal Fico.

Smer-SD chce podľa jeho slov určiť aj vekový strop odchodu do dôchodku. "Ten sa bude zrejme predlžovať, ale treba si povedať, koľko rokov chceme nechať niektoré typy zamestnancov trápiť sa v robote. Je legitímnou snahou hľadať nejakú rozumnú hranicu," vyhlásil Fico.