Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

VIDEO: R. Fico: Summit v Bratislave prispel k bezpečnosti na Slovensku

Na archívnej snímke premiér Robert Fico. Foto: TASR - Michal Svítok

Premiér deklaroval, že bezpečnosť sa stala dominantou témou EÚ a politické rozhodnutia, ktoré sa prijalia a pretavia do významných legislatívnych počinov, budú významne zvyšovať bezpečnosť v EÚ.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Neformálny summit lídrov 27 krajín EÚ, ktorý sa minulý týždeň konal v Bratislave, prispel k bezpečnosti na Slovensku. Počas dnešnej parlamentnej Hodiny otázok to vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).

"Bezpečnosť sa stala dominantou témou EÚ a politické rozhodnutia, ktoré boli prijaté a budú pretavené do významných legislatívnych počinov, budú významnou mierou zvyšovať bezpečnosť v EÚ," deklaroval premiér.

Podľa jeho slov si lídri 27 krajín EÚ uvedomujú, že ak občanom neponúknu lepšiu alternatívu EÚ, môžeme byť svedkami ďalších úspešných referend o vystúpení z EÚ. "Môžeme byť svedkami ďalšieho rozpadu tejto štruktúry, ktorá je pre nás životne dôležitá," upozornil Fico s tým, že téma bezpečnosti sa riešila z viacerých hľadísk.



Summit podľa jeho slov riešil problematiku spoločného postupu pri boji proti terorizmu. "Hovorili sme o EÚ ako o novom globálnom hráčovi. Môže však byť EÚ globálny hráč, ak nie je schopná byť vojensky na primeranej úrovní? Ak by EÚ chcela niečo urobiť, nemáme na to zodpovedajúce štruktúry," povedal.

Fico tiež zdôraznil, že ľudia sa cítia bezpečne nielen vtedy, ak sú ochránení pred možnými útokmi, ale aj vtedy, ak ich životná úroveň zabezpečuje naplnenie ich základných predstáv o živote.

Na margo migrácie predseda vlády SR povedal, že len v Grécku čaká asi 65.000 migrantov, tisíce migrantov sú na pobreží severnej Afriky. "Významne sme zmenili prístup k migrácii v tom, že sa vraciame k rétorike, ktorú V4 opakovane používala, keď sme tvrdili, že jedinou možnosťou je dôsledná ochrana vonkajšej schengenskej hranice," uzavrel Fico s dôvetkom, že nikto nás nemôže nútiť, aby sme prijali migrantov, chceme však iným krajinám podávať pomocnú ruku.