Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

FICO: V boji proti korupcii musí zohrávať výraznejšiu úlohu represia

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico počas príhovoru na seminári o ochrane oznamovateľov korupcie na Úrade vlády v Bratislave 30. mája 2017 Foto: TASR - Dano Veselský

V rámci seminára o ochrane oznamovateľov korupcie to dnes uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD). Výzvu predniesol v prítomnosti policajného prezidenta Tibora Gašpara.


Bratislava 30. mája (TASR) – V boji proti korupcii musí prevenciu výraznejšie dopĺňať represia. V rámci seminára o ochrane oznamovateľov korupcie to dnes na pôde Úradu vlády uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD). Výzvu predniesol v prítomnosti policajného prezidenta Tibora Gašpara.

Účastníkom seminára Fico vysvetlil, že nestačí pôsobiť v tejto oblasti preventívne. Bez súčinnosti s represiou podľa neho nie je možné dosahovať očakávané výsledky. Okrem atmosféry strachu je však z pohľadu premiéra potrebné vytvoriť v spoločnosti aj atmosféru, aby sa ľudia nebáli korupciu oznámiť.

Výraznejšiu úlohu musí zohrávať represia. Represia, ktorú budeme dostatočne medializovať, represia, o ktorej budeme dostatočne hovoriť, represia taká, ktorá nemôže nikoho nechať pokojným aj v prípade, že sa stretáva a ide robiť protispoločenskú činnosť s človekom, ktorého pozná a ktorému do určitej miery aj dôveruje,“ zdôraznil Fico v svojom ďalšom protikorupčnom prejave.

Podľa Gašpara sa polícia snaží zvyšovať aktivitu v tejto oblasti. „Posilňujeme pracoviská, modernizujeme techniku a technológiu, ktorú používame. Nevidím, že by sme na niečo nekládli dôraz,“ reagoval na slová Fica. Domnieva sa, že viac verejne prezentovaných odhalení korupcie môže vytvoriť atmosféru opatrnosti až strachu. „Jednoducho na niektorých ľudí platí len strach,“ doplnil policajný šéf s tým, že je to podobné so situáciou na cestách, kde prísnejšie sankcie zvyšujú disciplínu vodičov.
Na snímke vpravo prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar počas príhovoru, vľavo premiér Robert Fico na seminári o ochrane oznamovateľov korupcie na Úrade vlády v Bratislave 30. mája 2017. FOTO TASR - Dano Veselský
Foto: FOTO TASR - Dano Veselský

Dnešného seminára sa zúčastnili vedúci predstavitelia ústredných orgánov štátnej správy, ktorí majú na starosti prácu s ľudskými zdrojmi. Úrad vlády očakáva, že prídu s nápadmi, ako zlepšiť postavenie oznamovateľov korupcie. „Nemôžeme dopustiť, aby tí, ktorí prejavili občiansku statočnosť, boli terčom útokov, vyhrážok či zásadného nekomfortu vo svojom zamestnaní a okolí,“ uviedol prítomným Fico.

Seminára sa zúčastňujú aj predstavitelia OECD, medzinárodná organizácia pripravuje pre Slovensko návrh legislatívnych zmien, ktoré by mali zvýšiť ochranu oznamovateľov korupcie. Postavenie oznamovateľa je podľa premiéra potrebné priblížiť postaveniu svedka v trestnom konaní. Vie si predstaviť, že by v najzávažnejších prípadoch dostali oznamovatelia aj možnosť zmeniť identitu a presťahovať sa s rodinou do nového bydliska.

Riaditeľka Aliance Fair-play Zuzana Wienk vidí cestu i v posilňovaní legislatívy. „My ale veľmi dlho hovoríme o tom, že legislatíva je na Slovensku v mnohých oblastiach veľmi nadštandardná a my naozaj musíme oveľa silnejšie pracovať na implementácii a aby politici a vysokí predstavitelia štátnej správy ukazovali ľuďom na svojich konkrétnych rozhodnutiach a konkrétnych krokoch, že tú dôveru môžu mať a že sa naozaj niečo deje,“ zdôraznila.

Riaditeľ ďalšej mimovládnej organizácie Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš priblížil výsledky ich najnovšieho prieskumu, podľa ktorého sa ľudia boja nahlasovať korupciu na políciu z dvoch hlavných dôvodov. Prvým je strach, že prídu o prácu a niekto sa im bude vyhrážať, po druhé sa boja, že sa nič nevyrieši.

„Je strašne dôležité, aby ľudia mali pocit, že keď už naberú odvahu a idú niečo nahlásiť, tak to bude mať nejaký výsledok a ten, na koho ukážu, skončí za mrežami. Bohužiaľ, na Slovensku to tak často nie je. Tam sú rezervy polície ale aj politikov, ktorí majú právomoci menovať, kontrolovať ľudí, ktorí tieto prípady vyšetrujú,“ doplnil Šípoš.