Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

R. Fico: Vo voľbe kandidátov na sudcov ÚS SR dokončíme koaličnú dohodu

Na archívnej snímke Robert Fico (SMER-SD). Foto: TASR Martin Baumann

Šiestich kandidátov zvolili poslanci v stredu (3. 4.) v tajnom hlasovaní. Keďže nevybrali potrebný počet kandidátov, dnes sa uskutoční opakovaná voľba. Postúpili do nej všetci nezvolení kandidáti.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Vo štvrtkovej opakovanej voľbe sa má dokončiť koaličná dohoda. Povedal to predseda strany Smer-SD Robert Fico na štvrtkovej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR. Zopakoval, že v ďalšom kole volieb kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR nebude kandidovať.

"Dnes o piatej hodine večer bude tajná voľba, iná nemôže byť, pretože sa opakuje to, čo bolo včera. A je dohoda o tom, že dokončíme realizáciu dohody, ktorá bola prijatá včera na Koaličnej rade," povedal Fico.

Podľa jeho názoru nie je šanca zvoliť 18 kandidátov naraz. Pripúšťa preto tretie kolo voľby. "Toto tretie kolo by sa mohlo uskutočniť na májovej schôdzi, teda 9. mája," doplnil Fico. Či budú do tretice voliť kandidátov tajným hlasovaním, je podľa neho otázkou ďalšej dohody.

Fico povedal, že nie úplne rozumie vyjadreniam Mosta-Híd, ktoré naznačujú, že koaličná dohoda vo voľbe dodržaná nebola. "Časť dohody, ktorá sa týkala Mosta-Híd v súvislosti s voľbou kandidátov, bola splnená včera na 100 percent," tvrdí s tým, že vo štvrtkovej voľbe to dokončia. Poprel, že by mal Smer-SD zámer voľbu blokovať.



Šiestich kandidátov zvolili poslanci v stredu (3. 4.) v tajnom hlasovaní. Keďže nevybrali potrebný počet kandidátov, vo štvrtok podvečer sa uskutoční opakovaná voľba. Postúpili do nej všetci nezvolení kandidáti.

Prezident Andrej Kiska uviedol, že si poslanci opäť nesplnili svoju úlohu, nezvolili 18 kandidátov. Svoje ďalšie kroky povie čoskoro. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) verí, že prezident čo najskôr sudcov vymenuje tak, aby bol Ústavný súd SR opäť funkčný.