Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Fico: Vyšehradská skupina je jednotná ohľadom migračných kvót

Na archívnej snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico, predsedníčka vlády Poľska Beata Szydlová, predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka a predseda vlády Maďarskej republiky Viktor Orbán. Foto: TASR - Michal Svítok

Maďarské médiá aj diplomatické zdroje ale pred summitom tvrdili, že jednota Vyšehradskej štvorky (V4) v migračnej politike je minulosťou.

Brusel/Bratislava 16. decembra (TASR) - Vyšehradská skupina je jednotná v tom, že ju nikto nemôže nútiť prijať migrantov, uviedol po štvrtkovom summite Európskej rady v Bruseli slovenský premiér Robert Fico. Maďarské médiá aj diplomatické zdroje ale pred summitom tvrdili, že jednota Vyšehradskej štvorky (V4) v migračnej politike je minulosťou.

"Fakt je ten, že máme rovnaký názor na povinné kvóty a na tom zotrvávame," zareagoval Fico na otázku TASR, či sa počas summitu Maďarsko postavilo proti plánom prijať čo i len jediného migranta na svojom území.

Maďarská televízna stanica ATV odvolávajúca sa zdroje z tamojšej vlády v utorok priniesla informáciu, že už ani slovenský návrh efektívnej solidarity nie je pre Budapešť prijateľný. V stredu hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács vyhlásil, že ani dobrovoľné kvóty nie sú dobrým riešením, lebo by do Európy prilákali ďalších migrantov.



"Efektívna solidarita je presne o tom, že nás nemôže nikto nútiť, aby sme niekoho prijímali. V tomto máme vo V4 absolútne rovnaký názor," uviedol slovenský premiér. Členské štáty si podľa neho budú môcť vybrať, akým spôsobom prejavia solidaritu pri zvládaní migračnej krízy.

Fico uviedol, že koncept efektívnej solidarity si naprieč úniou získava podporu, ale jeho budúcnosť už nie je v rukách Slovenska, ktoré koncom decembra skončí v úlohe predsedajúceho štátu v Rade EÚ. Minulý týždeň slovenský minister vnútra Robert Kaliňák po stretnutí s ministrami vnútra štátov EÚ vyhlásil, že diskusia o koncepte už členské štáty polarizuje menej ako v minulosti.



Efektívna solidarita je spolu s ďalšími návrhmi v migračnej oblasti súčasťou komplexnej reformy azylového systému EÚ. Podľa českého premiéra Bohuslava Sobotku únia túto reformu nestihne uzavrieť počas maltského predsedníctva v prvom polroku budúceho roka.