Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

VIDEO: Minister školstva Peter Plavčan končí vo funkcii

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Plavčan. Foto: TASR/Michal Svítok

Premiér žiada od predsedu SNS Andreja Danka nového kandidáta na ministra školstva.

Bratislava 16. augusta (Teraz.sk/TASR) - Minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) končí vo funkcii. Oznámil to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý avizoval, že požiada šéfa SNS Andreja Danka o meno nového ministra. Plavčanovi poďakoval za snahu vysvetliť situáciu s kauzou rozdeľovania eurofondov na ministerstve, podozrenia však podľa neho ostali. Plavčan sa ani nezúčastňuje rokovania kabinetu, ktoré sa už začalo.

"Spolu s predsedom strany Most-Híd Bélom Bugárom som vyvinul maximálne úsilie, aby problém ďalšieho pôsobenia ministra školstva pána Plavčana bol vyriešený vnútri materskej SNS. Je mi ľúto, ale musím to skonštatovať, že naša misia nebola úspešná. Nevznášam žiadne obvinenia, chcem poďakovať pánovi ministrovi Plavčanovi za úprimnú snahu veci vysvetliť, ale tiene podozrenia pretrvávajú, a preto som nútený požiadať predsedu SNS, aby mi predložil návrh na nového ministra, a to v čo najkratšom čase," povedal Fico.

Šéf kabinetu poznamenal, že napriek všetkým turbulenciám, ktorými koalícia prechádza, súčasná vláda nemá žiadnu alternatívu. "Slovensko potrebuje vládu, ktorá je proeurópsky orientovaná a ktorá v dôležitých geopolitických pohyboch, ktoré nastávajú, zabezpečí Slovensku dôstojné miesto v jadre EÚ," skonštatoval.


Upozornil, že napriek tomu, že vláda nemá alternatívu, si nemôže robiť, čo chce. "Musíme byť dôveryhodní ako v plnení medzinárodných záväzkov, tak v plnení programového vyhlásenia vlády. Musíme byť dôveryhodní vo fiškálnej disciplíne, ale predovšetkým v zužovaní priestoru pre netransparentné a korupčné správanie," doplnil Fico. Kauza s eurofondmi podľa neho vyvolala obavy o úmysloch vlády s transparentnosťou.

Minister školstva Plavčan od začiatku júla čelil kritike pre zvláštne rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie. Dotácie mali dostať aj firmy, ktoré výskum nikdy nerobili. Minister problematické výzvy zastavil a nariadil ich preverenie.

Európska komisia (EK) neskôr pozastavila platby v štyroch výzvach na ministerstve školstva a rezortu zakázala podpisovať nové zmluvy s prijímateľmi dotácií. Pozastavenie eurofondov oznámila EK vo varovnom liste. Rozdeľovanie eurofondov rieši okrem Európskeho úradu pre boj proti podvodom aj Národná kriminálna agentúra (NAKA).

Po niekoľkých dňoch od prepuknutia eurofondovej kauzy sa zišli lídri koaličných strán a dohodli sa na riešení. O pár dní na to, v pondelok 7. augusta, predseda SNS Andrej Danko oznámil cez médiá vypovedanie koaličnej zmluvy, čo vyvolalo vládnu krízu, trvala niekoľko dní. Partneri sa na jednom rokovaní koaličnej rady zhodli, že ich vláda nemá alternatívu a že sú odhodlaní ísť ďalej. SNS potom obvinila Smer-SD zo spolupráce s opozičným OĽaNO na diskreditácii SNS, čo obe strany odmietli. Lídri sa odvtedy oficiálne nedokázali stretnúť. Raz bol chorý premiér Fico, potom zas esemeskou Danko oznámil, že nepríde.

Napokon sa nekonala ani posledná Koaličná rada, keďže podľa oficiálneho tlačového vyhlásenia predsedov došlo k vzájomným konzultáciám lídrov, a teda rokovanie Koaličnej rady už nebolo potrebné. Predsedovia strán Smer-SD, Most-Híd a SNS Robert Fico, Béla Bugár a Andrej Danko sa podľa vyhlásenia dohodli na riadnom priebehu a na schválení programu zasadnutia vlády SR aj na časovom harmonograme prípravy dodatku ku koaličnej zmluve s osobitným zreteľom na ďalšie priority Programového vyhlásenia vlády SR. V súvislosti s voľbami do VÚC vyjadrili záujem vytvoriť konzultačné mechanizmy aj na nižších politických úrovniach.