Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

R. FICO:Traja kandidáti na šéfa NKÚ potvrdzujú dezolátny stav opozície

Na snímke premiér SR Robert Fico počas 159. rokovania vlády SR 29. apríla 2015 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Podľa ktorého sa opozícia nevie na ničom konštruktívnom dohodnúť. Pripomenul, ako sa celá opozícia nedávno postavila za šéfa KDH Jána Figeľa pri pokuse Smeru-SD odvolať ho z postu podpredsedu NR SR.

Bratislava 5. mája (TASR) - Traja kandidáti na šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR potvrdzujú dezolátny stav opozície. Myslí si to premiér Robert Fico (Smer-SD), podľa ktorého sa opozícia nevie na ničom konštruktívnom dohodnúť.

Pripomenul, ako sa celá opozícia nedávno postavila za šéfa KDH Jána Figeľa pri pokuse Smeru-SD odvolať ho z postu podpredsedu NR SR. Už vtedy sociálni demokrati hovorili o účelovosti tohto spojenia opozície a predpovedali, že táto spolupráca dlho nevydrží.

"Opozícia kričala, aká je jednotná, aká je perfektná. A zrazu vidíme, že sa nevedia dohodnúť ani na jednom kandidátovi, pokiaľ ide o predsedu NKÚ," povedal dnes Fico. Smer-SD podľa neho berie na vedomie, že už dnes sú avizovaní traja kandidáti.

"Potvrdzuje to, v akom dezolátnom stave je opozícia. Nie sú schopní dohodnúť sa na ničom. Sú schopní dohodnúť sa len na tom, aby nás prefackávali. To je jediné, čo vedia. Pri konštruktívnej dohode úplne zlyhávajú," uviedol premiér.

Zopakoval, že post šéfa NKÚ patrí opozícii. Je podľa neho čas, aby sa voľba konala. Fico avizoval, že bude tajná. Koho Smer-SD podporí, sa rozhodne po tom, ako budú kandidáti predložení a predstavia sa parlamentným výborom.

Voľba predsedu NKÚ bude v parlamente 19. mája, kandidátov je možné predkladať do 8. mája. KDH chce navrhnúť prokurátora Maroša Žilinku. Podporí ho Most-Híd a údajne aj OĽaNO. KDH chce rokovať o podpore aj s nezaradenými poslancami.

SDKÚ-DS aj SaS avizovali vlastných kandidátov. SDKÚ-DS chce Karola Mitríka, ktorý počas vlády Ivety Radičovej šéfoval SIS. SaS navrhne svojho exposlanca Milana Laurečíka. Všetky strany o svojich kandidátoch tvrdia, že ten ich je najlepší.

NKÚ stále vedie presluhujúci Ján Jasovský (nominant už neexistujúcej ĽS-HZDS), ktorému sa funkčné obdobie skončilo vo februári 2012.